Idén már nem tervez több vakcinát gyártani a Moderna

2021. augusztus 06. 15:34

Kapacitásaik szűkösek, és nem fogadnak el több rendelést 2021-re.

2021. augusztus 06. 15:34
null

A Moderna vezérigazgatója. Stephane Bancel azt mondta, a cég gyártókapacitása kezd meginogni a rengeteg rendelés miatt, ezért 2021-ig leállítja a koronavírus-elleni vakcina gyártósorait. A vezérigazgató a Reuters-nek röviden vázolta, hogy a tavalyi évben legyártott vakcinamennyiséget tudják ebben az évben produkálni, a következő évben azonban több milliárd adaggal számolnak – írja a Portfolio. 

Stephane Bancel vezérigazgató azt mondta, nem terveznek többe vakcinát gyártani idén, mint a korábban tervezett 800 millió – 1 milliárd adag. Kapacitásaik szűkösek, és nem fogadnak el több rendelést 2021-re. Az idei évre a Moderna 20 milliárd dollárnyi vakcináról szóló szerződést írt alá, és 12 milliárd dolláros megállapodása van 2022-re. Jövőre 2-3 milliárd adag vakcina előállítását tervezik.

A cég folyamatosan monitorozza a vakcinája hatékonyságát. A legutóbbi tanulmányukból kiderült, hat hónappal a második oltás után közel 93%-os hatékonyságú a Moderna oltása, vagyis alig tér el az eredeti klinikai vizsgálatban tapasztalt 94%-tól. A harmadik oltásról Stephane Bancel kiemelte: a téli évszak előtt szükséges lehet a megerősítő oltások beadása, ugyanis csökkenésnek indulhat az antitestek szintje a beoltottak szervezetében.

Nyitókép: Joseph Prezioso / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2021. augusztus 06. 18:51
Azért a "leállítják gyártósoraikat" nem azonos avval, hogy "nem gyártanak többet a tavalyi mennyiségnél". A kapacitás fejlesztés nélkül annyi, amennyi, és ha kihasználták a kapacitásaikat az előző évben, akkor nem nagyon tudnak idén se többet gyártani - külön végrehajtott fejlesztés nélkül. Tekintettel arra, hogy sorra lépnek be az újabb kapacitások szerte a világon - köztük Magyarországon is, az elsődleges következmény bizonyos mértékű piacvesztés lesz.
T. Péter
2021. augusztus 06. 16:36
"Idén már nem tervez több vakcinát gyártani a Moderna" Ehelyett: nem tervez TÖBBET gyártani, mint amennyit már tervezett és gyárt amúgy is. Köszönik szépen, dehogy állítják le a gyártósorokat. Honnan sikerült ezt az értelmetlenséget kitalálni?
matykox
2021. augusztus 06. 16:35
Ez egy B/2-es szöveg, ahogy kedvenc klinikai szakértőm mondani szokta. Árat emelnek, tőkét emelnek, zsarolási pozíciót keresnek - ezek külön-külön vagy kombinálva.
certus
2021. augusztus 06. 16:23
Az megvan az eredeti cikk írójának, hogy a gyártósor leállítása és a további rendelések el nem fogadása nem ugyanaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!