Gyakorlatilag újraalakultak a 2001-es frontvonalak Afganisztánban

2021. augusztus 11. 21:00

2001-ben a tálibok északra vonultak és csapdába estek... most is ez a sors vár rájuk – hangsúlyozta Dosztum, akit a ToloNews afgán hírtelevízió idézett.

2021. augusztus 11. 21:00
null

Az afgán kormányerők fel fogják szabadítani Afganisztán északi területeit a tálibok megszállása alól - fogadkozott Abdul-Rasíd Dosztum marsall, volt afgán alelnök szerdán az észak-afganisztáni Mazari-Sarífban.

– hangsúlyozta Dosztum, akit a ToloNews afgán hírtelevízió idézett. A marsall a nap folyamán Asraf Gáni elnök társaságában látogatott el Mazari-Sarífba, hogy megszervezzék a tálibok ostromolta város védelmét. Gáni helyi politikusokkal tartott találkozóján a szélsőségesek elleni művelet megindításáról döntött. Az államfő ígéretet tett volt alelnökének, hogy összehangolja vele a katonai tevékenységet.    

A 67 éves, üzbég nemzetiségű Dosztum jelentős tényező az afgán politikai színtéren, annak ellenére, hogy háborús bűnökkel vádolják,

amelyeket mindig tagadott. A kegyetlenségéről és a szovjet megszállás idején (1979-89) többszöri átállásáról ismert hadúr Asraf Gáni alelnöke volt 2014 és 2020 között, 2020 júliusában nevezték ki marsallnak, amely a legmagasabb afgán katonai rang.    

A kormány könyörgőre fogta a tálibokkal szemben

Abdul Satar Mirzakval tábornok, a kabuli kormány belügyminisztere szerdán, az al-Dzsazíra pánarab televíziónak adott interjújában arra szólította fel a tálibokat, hogy „hagyják abba a brutalitást”. Mint fogalmazott: „ne gyilkoljanak, üljünk le szeretettel és találjunk megoldást. Arra kérem őket, hogy ne semmisítsék meg az épületeinket és az eddigi eredményeinket”.    

A kormányzati veszteségek okát a belügyminiszter abban látta, hogy a kormányerők nem tudták megőrizni az utak és az országutak feletti ellenőrzést. Sok térség biztonságát ugyanis légi úton kell biztosítani, de amióta az amerikai és a velük szövetséges haderő megkezdte a kivonulást, egyszerűen jóval kevesebb repülőgépük és helikopterük maradt.

– fogalmazott. A tálibok májusban indítottak átfogó offenzívát a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. Azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. Az elmúlt napokban számos várost elfoglaltak, és a kilenc északi tartomány közül már hétnek a székvárosát ellenőrzik. A kormányerők kezén csak Balh tartomány központja, Mazari-Saríf, illetve Farjáb tartomány székhelye, Maimana maradt.

(MTI)

Fotó: AFP

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaffogó hebrencs
2021. augusztus 13. 09:51
Ez a demokráciaexport is jól sikerült.
luisbathhelena
2021. augusztus 12. 08:14
Ja. Én is látom az afgán kormanyerok sikereit. 85% tálib kézen. Grarula
MayorAnna
2021. augusztus 11. 22:05
Próbálom összeszámolni, melyik országokban is vert gyökeret az Amerikából exportált demokráczia...nincs nehéz dolgom. Még akkor sem lenne, ha csak kettőig tudnék számolni.
night watch
2021. augusztus 11. 22:04
"újraalakultak a 2001-es frontvonalak Afganisztánban" odaköltözik majd megint valami Oszama, szervez egy látványos merényletet Amerika ellen, aztán kezdhetik az egészet előről...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!