Befejezik a Szputnyik V használatát Szlovákiában

2021. augusztus 31. 15:13

Augusztus utolsó napjával befejezik Szlovákiában az orosz oltóanyag használatát.

2021. augusztus 31. 15:13
null

Szlovákiában a Szputnyik V hosszú huzavona után viszonylag későn, csak idén júniusban került fel a koronavírus ellen használható oltóanyagok palettájára. Az orosz oltóanyag első adagját csak július végéig vehették fel az érdeklődők, a második adagot pedig augusztus végéig. Ez idő alatt valamivel több mint 18 és fél ezren kaphatták meg ezt az oltóanyagot – mondta a szlovák egészségügyi tárca szóvivője a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Szlovákia még márciusban kötött szerződést 2 millió adag Szputnyik V oltóanyag megvásárlásáról, amelyből 200 ezer adagot szállítottak le, de használatának megkezdése sokáig húzódott, mivel arról a szlovák gyógyszerfelügyelet (SÚKL) különböző okokra hivatkozva hónapokig nem adott ki teljes körű szakvéleményt. Az oltóanyagot végül Magyarország segítségével sikerült bevizsgáltatni.

Balhét okozott az orosz vakcina

A Szputnyik V beszerzése kapcsán tavasszal több hétig tartó, kormányátalakításhoz és Igor Matovic akkori miniszterelnök távozásához vezető válság alakult ki a négypárti szlovák kormánykoalícióban, amelynek két kisebb, liberális pártja ellenezte a beszerzést. Igor Matovic az orosz oltóanyag megkésett piacra vezetésével kapcsolatban áprilisban annak a véleményének adott hangot, hogy Szlovákiában „piszkos játékot folytattak” a Szputnyik V ellen.

A Szlovákiának leszállított, de fel nem használt, mintegy 160 ezer adag Szputnyik V oltóanyagot még azok felhasználhatóságának lejárta előtt visszaszállították az orosz félnek.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neociprióta
2021. szeptember 01. 05:02
ismerve a tényleges orosz epidemiaképet ,nem látom semmi akadályát annak,hogy a debreceni sputnikot csaknem teljes mennyiségben exportáljuk Oroszországba, cca 20 euró egységáron. Ha igaz, akkor az orosz lakosságnak még a fele sem kapta meg a teljes vakcinamennyiséget igy a lefedettség igencsak foghijas...tehát mehet az internacionalista segitség ...Orbán mutasd meg milyen az önzetlenség...a stratégiai partner esetében.
Akitlosz
2021. szeptember 01. 01:21
Magyarországon a tőke hiányzik, ezért várja a befektetőket, ezért (külföldi) hitelből épül, ha épül valami. Oroszország sem gazdag, viszont nagy, úgyhogy ott mégis több lehetősége van az államnak. Magyarországon magyar ötletből magyar pénzből magyar világsiker üzlet nem igazán lesz. Ha mégis, akkor felvásárolja egy külföldi.
Bradanek
2021. augusztus 31. 21:05
Nem kell a védelem? Pedig a Szputnyik az egyik legjobb oltás. Felelőtlen politikai döntés, annyira felelőtlen, emberek életével játszó, mint a hazai oltásellenes ellenzék oltási hajlandóságot romboló propagandája.
matykox
2021. augusztus 31. 18:44
Marhák a tótok. AZt hiszik, hogy az oláhok csaló és hazug hinatpolitikáját jól utánozzák - de nem. Űk tuggyák: mindenki úgy szúrja el, ahogy akraja. Ők így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!