Ausztráliába menekült az afgán női futballválogatott

2021. augusztus 24. 14:09

Elmenekültek Afganisztánból a női futballválogatott játékosai, egy ausztrál géppel szálltak fel a kabuli reptérről több tucat utas közé vegyülve – közölte kedden a profi futballisták nemzetközi szakszervezete (FIFPro) a radikális iszlamista tálibok afganisztáni hatalomátvétele nyomán kezdődött mentőakciókkal kapcsolatban.

2021. augusztus 24. 14:09
null

A szervezet megköszönte az ausztrál kormánynak és a nemzetközi közösségnek, hogy a segítségükre sietett, kimenekítették a játékosokat, a csapatnak dolgozókat és a családtagjaikat. A FIFPro szerint „ezek a fiatal nők – sportolók és aktivisták – veszélyben voltak”.    

 

 

Az ABC ausztrál közszolgálati televízió híradása szerint ausztráliai gépekkel csaknem ezer embert, köztük ötven női sportolót és hozzátartozóiak menekítették ki eddig Afganisztánból. A női afgán futballválogatott 2007-ben alakult Afganisztánban, ahol a nők sportolása a tálibok eszméivel szembeni politikai dacnak egyfajta megnyilvánulása.    

A csapat játékosainak korábban azt javasolták, hogy töröljék a közösségi félületekről posztjaikat és fényképekeiket, elkerülendő az amerikaik támogatta kormány bukása utáni megtorlásokat.    

„Az elmúlt néhány nap rendkívül stresszes volt, de ma fontos győzelmet arattunk” – mondta Halida Popal Dániában élő volt csapatkapitány, aki a FIFPro ügyvédeivel és munkatársaival együtt, hat ország – köztük Ausztrália, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia – hatóságaival tárgyalva intézte el, hogy a csapattagok és a családtagjaik is felkerüljenek az evakuálandók listájára, és biztonságos helyre repüljenek Afganisztánból. Jonas Baer-Hoffmann, a szervezet főtitkára azt mondta, hogy ez hihetetlenül összetett ügyintézéssel sikerült lebonyolítaniuk.

(MTI)

Fotó: Twitter

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. augusztus 24. 20:47
női foci nélkül nincs is jogállam meg demokrácia
Alexis de Tocqueville
2021. augusztus 24. 19:09
Csak ide ne jöjjenek.
feux follets
2021. augusztus 24. 18:26
Jó helyük lesz ott.............. Így, hogy az egész csapatot kihozták, nyilván csak egy érzékenyítő PR akció. Remélem, az ausztrálok örülnek majd nekik. Afgán nói focista válogatott............. Az ember esze megáll, hogy hová tolja ezt még a választottak propagandája.
annamanna
2021. augusztus 24. 16:50
"Akkora tömeg próbál kijutni a kabuli reptérre, hogy már műholdképeken is látszik Óriási dugók, kocsisorok és embertömegek látszanak néhány műholdképen, melyek a kabuli Hamid Karzai nemzetközi repülőtérről és környékéről készültek hétfőn."https://444.hu/2021/08/24/akkora-tomeg-probal-kijutni-a-kabuli-repterre-hogy-mar-muholdkepeken-is-latszik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!