Alig egy hónapja Joe Biden még nem hitte, hogy a tálibok átveszik a hatalmat

2021. augusztus 15. 11:15

Obama alelnökeként még magabiztosan állította, hogy 2014 végére megtörténik a kivonulás Afganisztánból.

2021. augusztus 15. 11:15
null

Látványos kudarcot vallott az amerikaiak és szövetségeseik elkapkodott kivonulása Afganisztánból. A tálibok gyors térnyerése miatt ezért Joe Biden amerikai elnök szombat este bejelentette, hogy a tervezett háromezerhez képest nagyjából ötezer főre növelik az afgán földön lévő amerikai állampolgárok és az amerikai hadseregnek dolgozó és a tálibok megtorlásától tartó afgánok kimenekítésére küldött katonai kontingens létszámát. Biden egyben figyelmeztette a tálibokat, hogy ne akadályozzák a műveletet, mert különben gyors és erőteljes választ fognak adni az ilyen próbálkozásokra.

Alig egy hónappal korábban Biden még elképzelhetetlennek tartotta a tálib hatalomátvételt: 
   

 

Az amerikai elnök mindemellett védelmébe vette az amerikai csapatok augusztus végéig történő kivonását, ami annál is ironikusabb, mert a Twitter még őrzi alelnökként tett, közel tíz évvel ezelőtti ígéretét, miszerint a kivonulás 2014-re lezárul. 

 

 

Szombati sajtótájékoztatóján azt mondta, ő már a negyedik elnök, aki felelősséget visel az afganisztáni katonai misszióért, és nem akarja ezt a feladatot továbbadni utódjának. „További egy vagy öt év amerikai katonai jelenlét nem lett volna különbség, ha az afgán hadsereg nem tudja, vagy nem képes megvédenie a saját földjét” – hangsúlyozta Biden.

Fotó: PAOLO GIANDOTTI / ITALIAN PRESIDENCY PRESS OFFICE / AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2021. augusztus 15. 19:01
dzsó bájden egy agyalágyult kretén. Hazug, csaló, aljas, korrupt, embertelen. Nemzetbíróság elé kell állítani, az egész bandájával együtt, emberiségellenes bűnök miatt halált érdemel.
annamanna
2021. augusztus 15. 16:29
A múltkor Szekeres még arról írt, hogy Orbán elvállalná, hogy magyar katonák védjék Kabul repülőterét. Nos, ez egyelőre tárgytalan. De a politikai előrelátás lehetőségét mindenesetre jól jellemzi.
Búvár Kund
2021. augusztus 15. 15:33
Ez a mutatvány is jól besült...Mondanám kárörvenve, de magyar emberek is otthagyták a fogukat a semmiért...
Vir.Hungaricus
2021. augusztus 15. 15:31
Biden sajtóértekezlete egyszerűen szánalmas. Most egy ideig engedni lehet a sekélyes kárörömnek az orbitális kudarcot elnézve. Ne feledjük azért a jéghideg tanulságot: a multinacionális baloldal bárkit, akár egy démens szürke szamárt is képes a hatalomba emeltetni a tömegekkel, ha pillanatnyilag jó megoldásnak tűnik. Hogy mi lesz később, nem érdekes, nem szempont, majd lesz valahogy. Jövőre idehaza is választások, nem szabad abba a hibába esni, hogy hátradőlünk, mert az ellenfél jelöltje csekély értelmű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!