A tálibok nem engednek több afgánt a kabuli repülőtérre

2021. augusztus 24. 16:43

A tálibok szóvivője megerősítette, miszerint nem támogatják a külföldi állampolgárok kimenekítésére szabott határidő meghosszabbítását – írta meg a BBC.

2021. augusztus 24. 16:43
null

Zabihullah Mujahid tálib szóvivő szerint a tálibok az ottani kaotikus helyzet miatt már nem engednek több afgán állampolgárt a kabuli repülőtérre. A tálib tisztviselő egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a repülőtéren még tömegeknek kell hazamenniük, és biztonságuk garantált.

Azt mondta azonban, hogy az Egyesült Államok folyamatosan hívja az embereket a repülőtérre, hogy szálljanak repülőgépekre.

mondta. Hozzátette, hogy az afgán sajtóorgánumok most is működnek, csakúgy, mint a kórházak, iskolák, egyetemek és a helyi önkormányzatok.

Alig több mint egy hét alatt az Egyesült Államok nagyjából 37 ezer embert evakuált Afganisztánból, akiknek közel felét az elmúlt 24 órában menekítették ki az országból – jelentette be hétfői, a Pentagonban tartott sajtótájékoztatóján Hank Taylor, az amerikai hadsereg vezérőrnagya.

A részletekről szólva Taylor elmondta, hogy az elmúlt napban mintegy 16 ezer embert evakuáltak Kabulból 28 katonai járattal és 61 koalíciós repülőgéppel. Hozzátette, hogy ez idő alatt a katonai járatok körülbelül 10 400 embert, míg a koalíciós járatok további 5900 embert szállítottak el az ázsiai országból. A vezérőrnagy arról is beszámolt, hogy az elmúlt 24 órában öt, körülbelül 1300 utast szállító járat landolt az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben található Dulles nemzetközi repülőtéren.

– fogalmazott Taylor.  Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, John Kirby a hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: „több ezer amerikait evakuáltak” Afganisztánból augusztus 14. óta, de nem volt hajlandó pontosítani a számot.

Vasárnap az afgán biztonsági erők egyik tagja meghalt, és több afgán megsebesült, miután egy „ellenséges személy” rálőtt a repülőtér északi kapuját felügyelő biztonsági erőkre – áll az amerikai központi parancsnokság hétfői közleményében. Az afgán erők, valamint az amerikai és a koalíciós csapatok viszonozták a tüzet.

Az üggyel kapcsolatban Kirby úgy fogalmazott: a tisztviselők „nem tudják meghatározni, hogy ki volt az ellenséges személy. Arra koncentráltunk, hogy fenntartsuk a biztonságot a repülőtéren. Fenntartottuk. Sajnos ez egy afgán katona életét követelte, és több ember megsérült” – mondta a szóvivő.

Kirby arról is beszélt: a Pentagon tisztában van azzal, hogy a tálibok megüzenték az Egyesült Államoknak, hogy az augusztus 31-i határidőig vonjanak ki minden katonai erőt Afganisztánból, és ennek továbbra is eleget kívánnak tenni.

– közölte a szóvivő. Kirby beszámolója szerint a Pentagon „naponta többször” tárgyal a tálibokkal. Az amerikai elnök vasárnap arról beszélt, hogy egyeztettek a határidő meghosszabbításáról, ha az szükségessé válik.

– fogalmazott Biden. Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az Egyesült Államok napi szinten tárgyalásokat folytat a tálibokkal „politikai és biztonsági csatornákon keresztül. Ez óriási előrelépést eredményez az amerikaiak és mások Afganisztánból történő kitelepítése ügyében” – tette hozzá Sullivan. Arra a kérdésre, hogy Biden elnök meghosszabbítja-e az amerikai katonai erők kivonására vonatkozó augusztus 31-i határidőt, a nemzetbiztonsági tanácsadó így válaszolt: az elnök „napról napra foglalkozik a kérdéssel, és meg fogja hozni a döntését”.

(BBC,MTI)

Fotó: EyePress News / EyePress via AFP

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
briganti
2021. augusztus 25. 00:08
Kell nekik a képzett személyzet a hadászathoz, meg a........szóval a hatalmuk megszilárdításához. Úgyis csak erre használják.... Persze emellett ott lesznek a szíájjés csávók is, akik majd nyomják a képzést, meg a drogbizniszt szigorúan titkos államközi megállapodások alapján. Az EU meg nyelje a sokszínű import agysebészt.
Vojcsek
2021. augusztus 24. 21:33
Ha nem jönnek az afgánok majd jönni fognak a pakisztániak akik afgánnak adjak ki magukat ,hiszen ők is pastu nyelvet beszélik. 2015 ben mindenki sziriai volt
Bitrex®
2021. augusztus 24. 20:24
Bezár a bazár.
BobbyBacsi
2021. augusztus 24. 20:17
Bidé kivonási "terve" mintha valami félkegyelmű által kigondolt dolog lett volna..mi az hogy a honfitársakat ott hagyják a katonák??Hová lett a szlogen hogy egy embert se hagyunk hátra???Nem igazán értem ezt a káoszt..olyan mintha direktbe generálnák...31.én lejár a katonai akcióval végre hajtott kivonás-kimenekítés.Egyszerűen egyezségre kell jutni hogy utána kötelezzék el magukat a tálibok a mellett hogy egyetlen külföldi állampolgár egyetlen haja se görbül..biztosítjak polgári géppel való hazatérésüket..mert ha nem megy a dózer..ennyi de teljes NÁTÓ pöröllyel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!