Vietnamban legyártották a Szputnyik V első tesztadagját

2021. július 21. 12:19

Vietnamban legyártották a koronavírus elleni, orosz fejlesztésű Szputnyik V vakcina első tesztadagját – közölte az oltóanyagok exportjáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) és a Vabiotech vietnami gyógyszergyár szerdán.

2021. július 21. 12:19
null

A minták egy részét az oltóanyagot kifejlesztő moszkvai Gamaleja intézetbe szállítják minőségellenőrzésre. Az orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev aláhúzta: a világjárvány még messze nem ért véget, és számos, az eredetinél sokkal veszélyesebb új variánst fedeztek fel szerte a világon. Ezért az alap növeli a Szputnyik V termelési kapacitásait az oltás felgyorsítása érdekében – jegyezte meg.    

Vietnamban jelenleg példátlan növekedésnek indult a fertőzöttek száma, és a kormány több tízmillió embert érintő kijárási korlátozásokat rendelt el. Az ország, amelyet a világjárvány kezdetén még mintaként emlegettek járványkezelése miatt, ma alig tud oltóanyagot biztosítani lakosságának. A 96,5 millió lakosú Vietnamban eddig mindössze 4,3 millió adagot adtak be valamelyik koronavírus elleni vakcinából a hivatalos adatok szerint.    

A Szputnyik V több országban, például Argentínában, Fehéroroszországban, Kazahsztánban és Szerbiában is megkapta a gyártási engedélyt, miután Oroszországban korlátozottak és elsősorban a hazai piacra irányulnak a termelési kapacitások.    

Indiában szeptemberben indul a gyártási folyamat az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap és a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalat együttműködésében. Az ázsiai országban a tervek szerint évente több mint háromszázmillió adag vakcinát fognak előállítani. A Szputnyik V eddig 68 országban van forgalomban, és összesen 3,7 milliárd dózist adtak be belőle. Az oltóanyag engedélyeztetése folyamatban van az az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) is.

(MTI)

Fotó: Olga MALTSEVA / AFP

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!