Már kétszer törölték Ursula von der Leyen budapesti útját

2021. július 21. 09:03

Leghamarabb szeptemberben startolhat a helyreállítási programunk.

2021. július 21. 09:03
null

Az utóbbi időszakban kétszer is törölték Ursula von der Leyen Budapestre beütemezett útját, hogy egy közös sajtótájékoztatón jelentsék be Orbán Viktor kormányfővel a magyar helyreállítási program brüsszeli jóváhagyását – írja a Portfolio a Politico cikke alapján. A lap arról ír, hogy a Bizottság elnöke eddig minden tagállam fővárosába ellátogatott, amelyek programját már elfogadta a testület, hogy hasonló eseményeken demonstrálják a program jelentőségét és a Bizottság szerepét. Legutóbb most hétfőn Prágában járt az elnök, írják, azaz a cseh helyreállítási tervre is rákerült a bizottsági pecsét, pedig tudomásunk szerint ott is voltak feszültségek a háttérben a bizottsági stáb és a cseh kormány között a cseh program tartalmáról.

A gyermekvédelmi törvény miatt van az egész

Az, hogy kétszer is törölték Ursula von der Leyen útját Budapestre, azt mutatja, hogy

már nagyon közel járt a bizottsági stáb és a magyar kormány ahhoz, hogy a háttérben megegyezzenek

a 2511 milliárd forintnyi támogatás folyósításáért vállalt itthoni intézményrendszeri és antikorrupciós keretekről is, de aztán többek között a magyar gyermekvédelmi törvény miatti feszültség eltávolította a feleket a megegyezés lehetőségétől. Tegnap Didier Reynders uniós biztos konkrétan ki is mondta, hogy egyelőre felfüggesztették a magyar helyreállítási program elfogadását, és azt is kimondta, hogy addig nem is fognak utalni EU-s pénzt Magyarországra, amíg két területen nem lép előre a magyar kormány.

A Portfolio arról ír, hogy a két budapesti út törlése arra utal, hogy működik az Európai Parlament felőli kemény nyomásgyakorlás, hogy a Bizottság addig ne adja áldását a magyar programra, amíg maga a Bizottság írja le például a tegnap közzétett jogállamisági jelentésben, hogy rendszerszintű gondok vannak Magyarországon. Emellett július elején egy erős állásfoglalást is elfogadott öt párt az EP-ben, ami nemcsak a helyreállítási alap elfogadásának blokkolására szólította fel a Bizottságot, hanem a 2021-2027-es programok elfogadásának blokkolására is mindaddig, amíg jogállamisági és emberi jogi kifogásokat lát Magyarországon. A lap a kétszer törölt budapesti út és a közelgő brüsszeli nyári leállás miatt most azt valószínűsíti, hogy ha addig lenne előrelépés a Bizottság által kifogásolt ügyekben Magyarországon, akkor leghamarabb szeptemberre csúszhat a magyar helyreállítási alap elfogadása és Ursula von der Leyen budapesti útja.

Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
iIonah
2021. július 21. 14:51
Pedig a Zsinagógában már nagyon várják jó Ursulát.
sztd
2021. július 21. 14:48
Azért arra kíváncsi leszek, hogy, ha kihozzák, hogy 2021-ben Magyarország EU nettó befizető (mert nem utalnak), mellette 6%-os (vagy afölötti) a növekedése, majd valami hasonló lesz még 2022-ben is, akkor mekkora marad az EU népszerűsége 2023-ra a homokosok és migránsok támogatásával. Csak azért, mert ennek az országnak az EU-partisága eléggé pénzügyi alapú.
cutcopy
2021. július 21. 13:44
"A gyermekvédelmi törvény miatt van az egész" Hát most megszívták, a nép fog dönteni róla, senki nem mondhatja utána, hogy nem az ország hanem a kormány ellen irányul a brüsszeli genyózás..
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. július 21. 13:31
Elsőként nyújtotta be a magyar kormány a helyteállítási tervet. Brüsszel ezzel a magatartással megágyaz a következő Orbán kormánynak. Megyek kitöltöm a konzultációs ívet. Pedig nem szoktam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!