Uniós vagy nemzeti jog elsőbbsége? – csütörtökön dönt a lengyel alkotmánybíróság

2021. július 14. 17:02

Minden a két éve elindított lengyel igazságügyi reformmal kezdődött.

2021. július 14. 17:02
null

Várhatóan csütörtökön dönt arról a lengyel alkotmánybíróság, hogy a nemzeti jog elsőbbséget élvezhet-e az uniós jogokkal szemben – írja az Euronews. Az uniós jog „primátusának elve” szerint a kötelező erejű európai jogi aktus abszolút elsőbbséget élvez a nemzeti jogok felett.

A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság kormánypárt azonban két éve, 2019-ben elfogadott egy jogszabályt, amely az Európai Bizottság szerint sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezért a testület kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelországgal szemben. Mivel a testület ajánlásait Varsó nem vette figyelembe, Brüsszel az Európai Unió Bírósága elé vitte az ügyet.

Mateusz Morawiecki szerint azonban az igazságügyi reform nemzeti hatáskörbe tartozik.

Márciusban a kormányfő a lengyel nemzeti jog és az uniós jog közötti hierarchiára vonatkozó indítványt nyújtott be. Akkor a Bizottság levélben fordult a varsói vezetéshez, amiben leszögezte: „Az indítvány az uniós jog alapvető elveit vitatja, az Európai Unió Bíróságának ítéletei minden uniós tagállami hatóságra és bíróságra nézve kötelező érvényűek.”

Az alkotmánybíróság korábban már elnapolta döntését, az Euronews szerint azonban a héten meghozzák ítéletüket.

Kép forrása: MTI/ EPA pool/John Thys

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2021. július 14. 20:39
-zsoltkom- "Uniós vagy nemzeti jog elsőbbsége? – csütörtökön dönt a lengyel alkotmánybíróság" Talán ebből rengeteg Orbán-blődliből és az érte kapott kemény bírálatokból és a kilátásba helyezett pénzelvonásból majd okulnak a lengyelek és nem lesznek eszetlenek feláldozni a jövőjüket egy ilyen színe váltós orbánpélda miatt. Kénytelenek lesznek normális uniós taggá válni, vagy mehetnek szégyenszemre az oroszoktól kölcsönt kérni.
tothpal
2021. július 14. 19:32
Egyre rozogább az EU - tehetségtelen (Sassolini, V d Leyen, stb) politikusai következtében... Lengyelország sokkal jelentősebb ország annál, hogy kizárják az Unióból... Velünk ellenben megtörténhet...
tothpal
2021. július 14. 19:32
Egyre rozogább az EU - tehetségtelen (Sassolini, V d Leyen, stb) politikusai következtében... Lengyelország sokkal jelentősebb ország annál, hogy kizárják az Unióból... Velünk ellenben megtörténhet...
olajfa1
2021. július 14. 19:02
A Németországi Alkotmány Bíróság ezt eldöntötte! A NÉMET ALKOTMÁNY A MÉRVADÓ! PUNKT TUMM! No és ezért a libbancsok -valamilyen okból kifolyólag- nem is reklamálnak!... No de próbálta volna ezt kinyilatkoztatni a Magyar Alkotmánybíróság! Gyorsvonat sebességgel jött volna a "7-es cikkely"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!