Az európai normához igazítanák az amerikai abortusztörvényt

2021. július 28. 11:15

Mississippi állam egészen a legfelsőbb bíróságig viszi az életvédelem kérdését.

2021. július 28. 11:15
null

Az amerikai baloldal gyakran hivatkozik Európára, sokak szerint az európai progresszív politika a követendő példa a tengerentúlon. Akad azonban egy témakör, ami az amerikai liberálisoknak nem tetszik Európában: az abortusz szabályozása. Az USA-beli Charlotte Lozier Institute legújabb felmérése szerint az öreg kontinens államainak döntő többsége a magzatelhajtást legkésőbb a 15. hétig engedélyezi, az Egyesült Államok ugyanakkor ennél jóval megengedőbb. Az USA-ban a szabályozás államoként változik, de általánosságban kijelenthető, hogy

az Egyesült Államok – Kínával és Észak-Koreával karöltve – egy azon országok közül, ahol abortusz a terhesség közel egész ideje alatt kérhető. 

A világ egyik legliberálisabb abortusztörvénye az európai normához igazodó szabályozással találta szembe magát Mississippi államban, ahol 2018-ban a törvényhozás elfogadta, hogy a művi vetélés lehetősége csak a 15. hétig legyen elérhető, ez alól kivételt jelentenek az egészségügyi vészhelyzetek, illetve a súlyos magzati rendellenességek. Carlton Reeves szövetségi bíró megsemmisítette a törvényt, a döntést a fellebbviteli bíróság helyben hagyta, de Mississippi állam arra hivatkozva, hogy a törvény a magzat életének védelmét és az anya egészségét szolgálja, fellebbezett a döntés ellen. 

A progresszív hangok élesen kritizálták a mississippi törvényt, szerintük az szembe megy a legfelsőbb bíróság Roe v. Wade ügyben hozott 1973-as döntésével, amely a magánélethez való jogra hivatkozva az abortusz tiltását a magzat életképességi határáig alkotmányellenesnek nyilvánította. Mississippi főállamügyésze ugyanakkor azzal érvel, hogy

50 év leforgása alatt sok minden megváltozott, hiszen a hetvenes évek óta egy sor olyan törvény született, melyek előmozdították a nők jogait. 

Öt évtizede a munkaerőpiac nem kedvezett a nőknek, szülési szabadságot alig adtak az újdonsült anyáknak, a szakmai sikereket pedig a 9-től 5-ig tartó munkaidővel azonosították. A kitartó küzdelemnek hála mára a család és a karrier közötti egyensúlyt a nők meg tudják teremteni – véli Lynn Fitch, aki Mississippi állam első női főállamügyésze.  

Mindezt azt jelenti, hogy 50 év után ismét a legfelsőbb bíróság elé kerül az abortusz kérdésköre, és könnyen lehet, hogy az amerikai szabályozás egy lépéssel közelebb kerül majd az európai normához.

Most lehet annak kiemelt jelentősége, hogy Donald Trump még az elnökválasztás előtt bírának jelölte Amy Coney Barrettet,

aki köztudottan életpárti álláspontot képvisel. A bírák közül hármat demokrata elnök, míg hatot republikánus elnök jelölt, így az abortusztörvény felülvizsgálatának időzítése bizakodásra ad okot. A legfelsőbb bíróság októberben kezdi meg a meghallgatásokat, az ügyben várhatóan 2022 júniusában lesz döntés.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Pixabay

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gombóc XVI. Artúr
2021. augusztus 04. 19:53
Ha egy állatot bántanak, -teljes joggal- hatalmas a felháborodás. De ha egy életképes magzatot, egy embert(!!!) ölnek meg, azzal semmi bajuk. Képmutató banda...
matykox
2021. augusztus 04. 19:53
Horror. A Mátrix anno egy kedves, vidám film világa volt.
fatman
2021. augusztus 04. 19:53
állatok! közben meg a tojást ugye 6 nap után már nem szabad bántani... okádék szemetek! _I_
aaabbbccc
2021. augusztus 04. 19:53
a Planned Parenthood-nak az a jo, ha minel nagyobb magzatot tud szerezni es lehetoleg egyben, szoval az orvos ne trancsirozza szet, akkor jo sok eladhato szovet keletkezik ok, de mi van, ha a terhesseg kesoi szakaszaban tortenik az abortusz es az orvos kiveszi a magzatot egyben es az a szemet magzat el ? errol volt egy meghallgatas, fent van a youtube-on, ahol a Planned Parenthood kepviseloje azt akarta elerni, hogy az orvos "befejezhesse az abortuszt" vagyis kinyirhassa az eletkepes csecsemot es ne kelljen az orvosnak (az eskujehez hiven) az elet megmenteseert megtennie mindent na ezt mar az amerikai kepviselok gyomra sem vette be pedig a lobbi sok mindent el tud erni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!