A vízért tüntetnek Iránban

2021. július 16. 21:15

Tüntetések robbantak ki Irán délnyugati részén több városban is a tartós vízhiány miatt, a teheráni vezetés pénteken ezért a belügy-, az energetikai és a mezőgazdasági minisztériumok képviselőiből álló küldöttséget menesztett Huzesztán tartományba.

2021. július 16. 21:15
null

Mahmúd Vázi, az elnöki hivatal kabinetfőnöke az IRNA állami hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a delegáció feladata a helyszínen meggyőződni az állapotokról és a helyi hatóságokkal haladéktalanul megoldást találni a felmerült gondokra. A dpa német hírügynökség értesülései szerint a Huzesztánban zajló megmozdulásokon az iráni iszlám köztársaság rendszere elleni politikai jelszavak is elhangzottak. Állítólag összecsapások is voltak a tüntetők és a biztonsági erők között, illetve többeket őrizetbe vettek. Hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg ezeket az értesüléseket.    

Az iráni kormány ugyanakkor a tüntetési hullám átcsapásától tart más régiókra.    

Vízhiány és áramkimaradások az utóbbi hetekben Irán-szerte előfordultak, de a helyzet különösen rossz Huzesztán tartományban, ahol 50 Celsius-fokot is mutatott a hőmérő higanyszála. Mindez hatással volt a regionális mezőgazdaságra is. Irán jelenleg súlyos aszállyal küzd, de a kormányt is bírálatok érik amiatt, hogy nem foglalkozott az elavult infrastruktúra korszerűsítésével. Múlt pénteken több iraki nagyvárosban a gyakori áramkimaradások miatt tüntettek. Haszan Róháni leköszönő elnök az amerikai szankciókat hibáztatja, amelyek súlyos gazdasági válságot idéztek elő az olajban gazdag országban.

(MTI)

Fotó: Behrad GHASEMI / ISNA / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bosi01
2021. július 18. 09:00
Arra leszek kíváncsi,(ha megérem) hogy mit fognak csinálni azok az országok akik most az olajból élnek. El indulnak elfoglalni azokat az országokat ahol van víz. Erre fel kell készülni és nem úgy,hogy erősebb zárat szerelünk az ajtóra. A nyugatnak is nem a migráns simogatással kéne foglalkozni,és bele őlni a sok pénzt,hanem azon a pénzen élhetővé tenni az ilyen országokat. Talán oda kéne vinni a technológiát,és nem a háborút a demokrácia jelszavával. Netán jó lenne megfogadni ORBÁN VIKTOR ÉS A MAGYAR KORMÁNY TANÁCSÁT. NEM A BAJT KELL IDE HOZNI, HANEM A JÓT KELL ODA VINNI AHOL SZÜKSÉG VAN RÁ.
AKissLaci
2021. július 17. 22:26
Egy az egyben vizet olajért?
simonvitéz
2021. július 17. 10:13
Üdvözlet a jövőben!
Öreg Palóc
2021. július 17. 07:52
Ezért kellene inkább víztározókat meg vízvezeték rendszert építeniük, atombomba előállítása helyett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!