Új nemzeti ünnepet vezettek be Fehéroroszországban – a lengyelek felháborodtak

2021. június 08. 19:39

Varsó és Minszk között amúgy is feszültté vált a viszony a tavaly augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta.

2021. június 08. 19:39

Felháborodásának adott hangot a varsói külügyi tárca abban a keddi nyilatkozatban, mellyel a Lengyelország 1939. szeptember 17-ei szovjet megtámadása évfordulójára kitűzött új fehérorosz nemzeti ünnep bevezetésére reagált.

Lengyel felháborodás

A lengyel sajtó hétfőn számolt be arról, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta a szeptember 17-ére eső, a Nemzeti Egység Napja elnevezésű ünnep bevezetéséről szóló rendeletet. 1939-ben ezen a napon a mai Fehéroroszország nyugati, addig Lengyelországhoz tartozó régiója csatlakozott a Fehérorosz Szocialista Szovjet Köztársasághoz, amely 1922 óta a Szovjetunió része volt. A lengyel külügyminisztérium „felháborodással fogadta” az új fehérorosz ünnep bevezetését, nyilatkozatában „teljesen érthetetlennek” nevezi, hogy

Kifejtik: 1939. szeptember 17-én a Szovjetunió megtámadta Lengyelországot, mely a szeptember 1-ei német megtámadást követően már a hitleri hadsereg ellen küzdött. A Szovjetunió ezáltal megvalósította az 1939 augusztus 23-án kötött, a második világháborút közvetlenül előidéző szovjet-német Molotov-Ribbentrop-paktum titkos záradékát – emlékeztettek. 1939. szeptember 17-én több százezer lengyel lakost „megfosztottak állampolgárságától, méltóságától, és a szovjet Oroszország távoli vidékein később halál várt rájuk” – olvasható a nyilatkozatban, mely említést tesz a világháború fehérorosz áldozatairól is.   

Nehezített párbeszéd

Az új fehérorosz ünnep „dicsőíti a szovjet örökséget”, és Fehéroroszország „valódi gyökereitől történő elszakítására tett próbát” is jelenti, bevezetése aláássa Fehéroroszország függetlenségét és szuverenitását – húzzák alá. A lengyel diplomácia szerint a kelet-közép-európai térség rendkívül nehéz történelmének ilyen jellegű átértelmezése komolyan megnehezíti Fehéroroszország párbeszédét a szomszédos országokkal, valamint Európa többi államával is.   

Varsó és Minszk között feszültté vált a viszony a tavaly augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta, amelyen Lukasenkát vitatott körülmények között újraválasztották államfőnek. Az elnökválasztást követő tömegtüntetéseket kísérő brutális hatósági reakció miatt sok fehérorosz Lengyelországba menekült. Az utóbbi időben Fehéroroszországban letartóztatták a helyi lengyel kisebbség több vezetőjét is, ami tovább élezte a feszültséget a két ország között.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ZolieM
2021. június 08. 22:45
A nyomi szlovákokat mindig kihagyják a sztoriból. Pedig...
Csigorin
2021. június 08. 21:47
szeptember 17-en mar gyakorlatilag nem volt Lengyelorszag. A lengyel hadigepezet megszunt letezni. Hitler ket het alatt bedaralta. Sztalint felkeltettek a hirrel. Valaszthattak mi legyen a joreszt ukranok es beloruszok lakta teruletekkel amiket a polgarhaboru alatt Lengyelorszag elfoglalt (azelott az orosz birodalomhoz tartozott). Vagy bevonulnak amire a nemetek lehetoseget adtak, vagy parmillio ukran es belorusz a nemzeti kisebbseg sorsara jut a harmadik birodalomban. Nem nehez belatni hogy itt egyetlen helyes dontes volt. Ha nem lepik meg, azzal sorsara hagyjak ukranok es beloruszok millioit, amibol meg felkeles is lehetett volna. Ha a lenyel verzio az igaz, hogy a nemetek es az oroszok egyutt rohantak le Lengyelorszagot, akkor magyarazzak mar el miert volt a nemet tamadas elsejen, a szovjet bevonulas (mert harcolo hadsereg mar nem allt veluk szemben) meg csak bo ket hettel kesobb?
Agnieszka
2021. június 08. 21:03
A kérdéses terület történelmi lengyel terület, Oroszország Lengyelország felosztásával szerezte meg. Román színvonalú provokáció amit Lukasenka csinál.
Mich
2021. június 08. 20:02
Lengyelország belebonyolódik valamibe, ami nem az ő (hanem az USA) érdekét szolgálja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!