Hét ember meghalt egy mexikói bányakatasztrófában

2021. június 12. 07:21

Az egy hete beomlott észak-mexikói szénbányában rekedt hét vájár egyike sem élte túl a szerencsétlenséget – közölte Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök helyi idő szerint pénteken.

2021. június 12. 07:21
null

Az államfő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utolsó bányász holttestét csütörtökön hozták fel a felszínre. Feltehetően a heves esőzések következtében vízbetörés okozta az omlást a Coahuila állambeli Múzquiz városban lévő kisebb méretű bányában június 4-én. A bányászok megfulladtak. A térségbeli bányák biztonsági hiányosságaira évek óta panaszkodnak az ott dolgozók.   

A bányászok jogaiért küzdő Pasta de Conchos nevű szervezet szerint elejét lehetett volna venni a szerencsétlenségnek. A szervezet közölte, hogy már nyolc hónappal korábban figyelmeztettek a múzquizi és a térség más bányáiban uralkodó veszélyes állapotokra. Az érintett tárnákat októberben egy vizsgálatot követően bezárták, de decemberben ismét kinyitották, miután Miguel Ángel Riquelme, Coahuila kormányzója szerint orvosolták a hiányosságokat.    

Coahuila kisebb bányái közül számtalan ijesztően kezdetleges: a járatokat rönkökkel támasztják ki, a bányászokat pedig szenesvödrökön engedik le az aknába, gépkocsimotorok által húzott sodronyok segítségével. 

A szénbányák helyzete kulcsfontosságú a mexikói elnök számára, aki megígérte, hogy igazságot szolgáltat a balesetben elhunyt bányászok családjainak, miközben szeretné növelni a kibányászott szén mennyiségét, hogy fedezze az erőművek szükségleteit.

(MTI)

Fotó: GUILLERMO AVILA / NOTIMEX / Notimex via AFP

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. június 13. 23:23
:(((((((((((((((((((
mokány
2021. június 13. 02:01
Miguel Angel, Mihály angyal
péterx
2021. június 12. 09:52
Szegény bányászok, miért nem tagadták meg a munkát ilyen szörnyű biztonsági körülmények közepette? Isten adjon nekik "odaát" vigaszt, sebeik gyógyulását.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!