Leszavazták Svájcban a klímavédelmi javaslatokat

2021. június 14. 12:31

Nem tetszik a svájciaknak a klímaadó ötlete.

2021. június 14. 12:31
null

Szűk többséggel várhatóan elutasítják a svájci választópolgárok a vasárnap tartott népszavazáson azt a javaslatot, melynek értelmében adót vetettek volna ki a klímaváltozást okozó üzemanyagokra, a földgázra és a repülőjegyekre – derül ki a vasárnap este közzétett exit poll-felmérésből. Az SRF svájci köztévé által ismertetett adatok alapján a választók 51 százaléka ellenezte a javaslatot. Végeredmény azonban csak vasárnap éjjel vagy hétfőn várható, és a voksok összesítése még tart. A klímaadó ellenzői azzal érveltek, hogy ez vajmi keveset számítana, miután Svájc a világ széndioxid-kibocsátásának csak mintegy 0,1 százalékát adja.    

Vasárnap volt a népszavazás

Vasárnap több más kérdésben is véleményt nyilváníthattak a svájci választópolgárok. Az exit poll felmérés szerint nemet mondtak arra is, hogy betiltsák a mesterséges kártevőirtó-szereket. A javaslat értelmében Svájcnak biomezőgazdasági országgá kellene válnia, s ennek értelmében betiltották volna a szintetikus gyomirtókat és az olyan termékek importját is, amelyeket ilyen szerek felhasználásával termeltek. Egy másik javaslat értelmében a svájci gazdák csakis

akkor kaphattak volna állami támogatást, ha nem használnak mesterséges kártevőellenes szereket,

kevesebb antibiotikumot használnak és csak annyi állatot tartanak, amennyit saját földterületeik el tudnak tartani.

A gazdák és a svájci csokoládéipar is ellenezte a javaslatot. A csokoládégyártók szerint ugyanis 30 százalékos áremelkedéshez vezetne, ha csakis biokakaót használhatnának. Jóváhagyták viszont a népszavazáson a vállalkozásoknak a koronavírus-járvány idején nyújtott támogatásról szóló – a támogatásokat szűkíteni tervező – javaslatot és a rendőrség jogköreinek kibővítését a terrorizmus elleni fellépés érdekében.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Alexandra Wey

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jóember
2021. június 14. 17:56
Azért vannak ott is "haladók": "A javaslat értelmében Svájcnak biomezőgazdasági országgá kellene válnia, s ennek értelmében betiltották volna a szintetikus gyomirtókat és az olyan termékek importját is, amelyeket ilyen szerek felhasználásával termeltek. Egy másik javaslat értelmében a svájci gazdák csakis akkor kaphattak volna állami támogatást, ha nem használnak mesterséges kártevőellenes szereket, kevesebb antibiotikumot használnak és csak annyi állatot tartanak, amennyit saját földterületeik el tudnak tartani." Ha ezt bevezették volna, 4-5 éven belül padlóra kerülne az élemiszergazdaságuk és szinte nulláról újra kellene indítani a konvencionális gazdálkodást. De a józan többség helyre tette a dolgot.
Box Hill
2021. június 14. 14:10
Svájc inkább azt vállalja, hogy gyártanak egy olyan óraszerkezetet, ami korrigálja a Föld tengelyferdülését.
nemecsekerno_007
2021. június 14. 13:53
Atomot nekik!!! (irónia) :)))))))))
Ooomph
2021. június 14. 13:34
Végre egy normális ország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!