Emberi jogi szervezet: Fenyegetés hatására készült az interjú Prataszeviccsel

2021. június 03. 16:58

Alesz Beljacki, a Vjaszna (Tavasz) igazgatója szerint bármit is mond a letartóztatott belarusz újságíró, az tiszta propaganda, nincs valóságtartalma.

2021. június 03. 16:58

A Vjaszna fehérorosz emberi jogi szervezet. szerint fenyegetés hatására készült az az interjú, amelyet a fehérorosz ONT televíziós csatorna sugárzott szerda este a gépeltérítés révén őrizetbe vett ellenzéki újságíróval, Raman Prataszeviccsel. Az ONT tévé, Fehéroroszország második állami televíziós csatornája egy hosszabb dokumentumműsor keretében sugározta az interjút. „Mindent, amit (Raman) Prataszevics mondott,

mondta az AFP francia hírügynökségnek Alesz Beljacki, a Vjaszna (Tavasz) igazgatója. „Bármit is mond most, az tiszta propaganda, nincs valóságtartalma” – tette hozzá.

A letartóztatott ellenzéki újságíró a börtönből nyilatkozva egyebek közt azt mondta, hogy értelmetlen most a tiltakozás a szigorú fellépések miatt Aljakszandr Lukasenka államfő autoriter rendszere ellen, megfelelőbb pillanatra kell várnia az ellenzéknek. A 26 éves Raman Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofija Szapegát május 23-án vették őrizetbe, miután a fehérorosz hatóságok bombafenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették a minszki repülőtéren a Ryanair ír légitársaság Athén-Vilnius járatát. Az őrizetbe vétel nemzetközi felháborodást váltott ki, és újabb szankciókat jelentettek be miatta Fehéroroszország ellen.

 Az újságíró ellen lázadások szervezése címén emeltek vádat,

amely tényállás tizenötévi börtönnel sújtható. Prataszevics az ellenzéki NEXTA Telegram-portál főszerkesztője volt, amely jelentős szerepet játszott az Aljakszandr Lukasenka tavaly augusztusi, hatodszori megválasztása elleni kibontakozott történelmi tiltakozó mozgalomban. Őrizetbe vétele másnapján – amikor a független média az újságíró egészségügyi állapota miatt aggódott – a fehérorosz hatóságok videofelvételt sugároztak Prataszeviccsel, aki azt mondta, hogy „beismerő vallomást tett”. Barátnőjét, Szofija Szapegát szintén látni lehetett egy videofelvételen, amelyen beismerte, hogy bűncselekményeket követett el. A fehérorosz ellenzék mindkét alkalommal bírálta a kényszer hatása alatt készült felvételeket, Lukasenka rendszerének régi módszerének nevezve ezt az eljárást.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetx
2021. június 03. 22:08
szemmel láthatóan megdolgozták a fejét, szóval ez szinte biztos igaz. Ellenben azok a képek sem fotoshoppal készültek amelyek a magyargyűlölő náci azov egyenruhájában az azov kötelékében mutatják.
feux follets
2021. június 03. 18:40
ujabban ez az izgága kis köcsög "ujságíró" lett. Túl okosnak gondolta magát, de ami még fontosabb, hitt a nyugati globalistáknak. Tartották és fizették, amíg kellet............., aztán már nem. Nekem erről néhány momentumos aktivista aktuálisan elképesztően nagy pofája jut eszembe.
Kristály
2021. június 03. 18:13
A kommcsik élből tudják hogy működik a dolog annak idején doktorálni kellett belőle. Karácsony azt az egyetemet biztos sikerrel vette volna.
Gullwing
2021. június 03. 17:44
Ja, ha libcsik móndják az biztos úgy is van!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!