A cseh elnök is a belarusz ellenzék oldalán áll

2021. június 08. 14:46

Támogatásáról biztosította Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezetőt és magasra értékelte bátorságát a politikai küzdelemben Milos Zeman cseh köztársasági elnök – közölte Jirí Ovcácek, a cseh államfő szóvivője a kedden a Twitter közösségi hálózaton.

2021. június 08. 14:46
null

Zeman kedden fogadta Cihanouszkaját, „sikert kívánt a (fehérorosz) ellenzéknek az utolsó európai diktátor elleni harcban” – szögezte le a szóvivő.

A tavalyi fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja vasárnap érkezett négynapos látogatásra Prágába Milos Vystrcil, a cseh parlamenti felsőház, a szenátus elnökének meghívására.

A fehérorosz ellenzék vezetőjét délután Andrej Babis cseh miniszterelnök is fogadja,

majd a vendég a parlamenti pártok elnökeivel találkozik. Szerdán Cihanouszkaja beszédet mond a cseh szenátusban, majd Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel találkozik.    

Cihanouszkaja: Csehország is támogassa a harcot Lukasenka ellen

Hétfői prágai sajtóértekezletén Cihanouszkaja felszólította a cseh politikusokat, hogy Csehország még határozottabban és következetesebben lépjen fel „Lukasenka törvénytelen és terrorista rendszere” ellen. A fehérorosz ellenzéki vezető úgy véli, hogy Csehországnak támogatnia kellene a Lukasenka-rendszer elleni összes szankciót.

Milos Vystrcil kijelentette, hogy számára nem Lukasenka, hanem Cihanouszkaja a legutóbbi fehéroroszországi elnökválasztás igazi győztese.    

Szvjatlana Cihanouszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint 10,1 százalékot szerzett és nagyon lemaradt a győztes Lukasenka mögött. Az Európai Unió számos országa azonban úgy véli, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét manipulálták, ezért azt nem ismeri el.

(MTI)

Fotó: Twitter

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. július 06. 14:02
Babis, babis! Ezért húztuk fel a cseh zászlót a Parlamentre?
Macskakalapban2
2021. június 08. 17:29
Normális ember szimpatizál a fehérorosz ellenzékkel. Diktatúra pártiak nem.
Anonymtalan
2021. június 08. 15:34
Én egyikhez sem állnék be, az ellenzék pont akkora csaló szélhámos, mint a kormányuk, talán annyi a különbség, hogy az ellenzék még mindent jól ki is árúsítana külföldnek. Szegény Fehéroroszok.
VeJoLa
2021. június 08. 15:26
Babis is bibis? Ő mit szólna, ha az ellenzéke Bidénia segítségét kérné a megdöntéséhez?! Mindenki megőrült az EU-ban? Háborút akarnak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!