A CDU kapta a legtöbb szavazatot Szász-Anhaltban az első eredménybecslések szerint

2021. június 06. 18:52

A párt támogatottsága nagyot emelkedett a 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

2021. június 06. 18:52
null

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) gyűjtötte össze a legtöbb szavazatot a németországi Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint.

A CDU a közvélemény-kutatásokban jelzett  25-30 százaléknál sokkal jobban teljesített, az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. Azonban a jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt valószínűleg a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el, az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat.

Továbbra is második az Alternative für Deutschland (AfD)

Ugyanakkor az AfD meggyengülve is a második számú politikai erő marad az ország keleti részén, az egykori NDK területén fekvő Szász-Anhaltban. Reiner Haseloff miniszterelnök, a CDU listavezetője az urnazárás utáni első nyilatkozatában kiemelte: hálás Szász-Anhalt polgárainak, hogy egyértelműen elhatárolódtak a politikai tér jobboldalának szélétől. Mint mondta, a választási eredmény „jelzésértékű” a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat tekintve.

A 2011 óta hivatalban lévő és 2016 óta a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) és a Zöldekkel kormányzó CDU-s politikus az ARD-nek nyilatkozva arról is szólt, hogy

az új kormány megalakítása nem lesz könnyű, de valamennyi „demokratikus” párttal kész tárgyalni.

Korábbi nyilatkozatai alapján ez azt jelenti, hogy az AfD-vel nem tárgyal. 

Tino Chrupalla, az AfD társelnöke viszont éppen ezt követelte, ugyancsak az ARD-nek azt mondta, hogy elégedett pártja eredményével, amely azt jelzi, hogy már csak két néppárt van Szász-Ahnaltban, és megnyitja az utat egy "polgári-konzervatív" összefogás, vagyis egy CDU-AfD kormány megalakítása felé. 

Nagyot bukott a baloldal, lejtmenetben az SPD

A Landtag többi pártjának támogatottsága nagyságrendekkel elmarad a két vezető erőétől. A harmadik helyen az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldal (Die Linke) végez, várhatóan 11 százalékos eredménnyel, jelentősen visszaesve a 2016-os 16,3 százalékhoz viszonyítva. Ez „súlyos vereség” – mondta Eva von Angern a párt eredményváró rendezvényén, hozzátéve, hogy konstruktív ellenzéki szerepre készülnek. 

Az SPD lejtmenete is folytatódott, az egykori néppárt valószínűleg 10 százalék alá szorul, és így a középpárti státuszt is elveszíti Szász-Anhaltban. Az exit pollok alapján készített eredménybecslések szerint 8-8,5 százalékos eredményre számíthat. Öt éve még 10,6 százalékot szerzett. 

Katja Pähle listavezető könnyekkel küszködve vette tudomásul az eredménybecsléseket.

Szavai szerint a várhatóan 10 százalék alatti eredmény főleg annak tulajdonítható, hogy az AfD erősödésének veszélye „polarizáló” hatással volt, és sok szociáldemokrata érzelmű választó is a CDU-ra szavazott, hogy ne az AfD nyerje meg a választást. 

Ugyanezt a magyarázatot adta pártja várható eredményére Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke, kancellárjelöltje, aki kiemelte, hogy a„"szélsőjobb” előretörésének veszélye miatt sokan a CDU-t támogatták. Az eredménybecslések szerint a Zöldek erősödtek, de a többi volt NDK-s tartományhoz hasonlóan Szász-Anhaltban sem léptek előre a legfontosabb politikai tényezők közé. A 2016-os 5,2 százalék után a szavazatok 6-6,5 százalékát gyűjthették össze. 

A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) ezúttal valószínűleg átlépte az 5 százalékos küszöböt, a 2016-os 4,9 százalék után 6,5-7 százalékos eredményre számíthatnak, így tíz év után ismét képviseletet szereznek a magdeburgi Landtagban. Christian Lindner pártelnök szerint a várható eredmény azt a fontos üzenetet hordozza a szeptember 26-án tartandó Bundestag-választást tekintve, hogy a liberálisokkal egész Németországban számolni kell.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/DPA/Bernd Von Jutrczenka

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. június 07. 05:57
A nem hivatalis eredménybecslést azért közölhetnék, csak simán pártokra lebontva, mellé a korábbi erdményeket. Az is lehet, hogy karakterre fizetik őket.
brekker
2021. június 07. 05:54
A lényeg az lenne, hogy kitől vett el szavazatokat a CDU.
brekker
2021. június 07. 05:48
GDP jelentésekben ugyanez, folyószövegben stíluskodnak konkrét számadatokkal, lehetőleg jól összekeverve a kiigazított és kiigazítatlan, az éves és negyedéves adatokat. Nem tudom, hogy egyáltalán ki olvassa őket, akkor meg minek? Kisebb újságok veszik át szerkesztetlenül, aztán kirakják, hogy ez is megvolt.
brekker
2021. június 07. 05:28
MTI hír, a szokásos hablaty, ahelyett, hogy közölnék a végerdményt. Az a vicc, hogy ugyenezt játsszák a sporteredményeknél is. "A listavezető egyenlített, aztán megszerezte a győztes gólt" Valami sértődött rejtvényfejtő szerkesztheti ezeket, mert annó kirúgták a Fülestől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!