Biden nemzeti emlékhellyé nyilvánította a megtámadott orlandói melegbárt

2021. június 26. 07:28

Öt éve történt az eset, ami miatt az elnök az LMBTQ-közösség jogait védelmező törvényeket szorgalmaz.

2021. június 26. 07:28
null

Joe Biden amerikai elnök pénteken nemzeti emlékhellyé nyilvánította a floridai Orlandóban álló Pulse Nightclub épületét az öt éve ott történt fegyveres mészárlás 49 halálos áldozatának emlékére, és felszólította a kongresszust, hogy hozzon az LMBTQ-közösség jogait határozottan védelmező törvényeket. „Sohasem tudjuk teljesen helyrehozni (azt, ami történt), de emlékezni fogunk rá” – mondta Biden, amikor aláírta a Pulse bárt Florida nemzeti emlékhelyévé nyilvánító törvényt a fegyveres támadás túlélőinek és az intézkedést támogató törvényhozóknak a társaságában. Az új orlandói helyszín csatlakozik más emlékhelyekhez, többek között a San Franciscó-i és a New York-i Nemzeti AIDS Emlékligethez, és a New York-i Stonewall Inn kocsmához, amelyet az onnan indult 1969-es, úgynevezett Stonewall-lázadás nyomán a modern melegjogi mozgalom szülőhelyének tekintenek.    

A „Büszkeség visszatért” a Fehér Házba?

Republikánus elődjétől eltérően Biden arra törekszik, hogy hangsúlyozza a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek jogegyenlőségét. Június 1-jei nyilatkozatával hivatalosan is elismerte a meleg büszkeség hónapját (Pride Month), és egyéb intézkedések mellett az eltérő nemi irányultságukat nyíltan vállaló tisztségviselőket nevezett ki kormányzati posztokra. A demokrata párti elnök szorgalmazta azt is, hogy a tövényhozás teremtse meg az amerikai LMBTQ emberek jogegyenlőségét, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok számos tagállamában nincs még biztosítva ez a védelem.    

„Ma délutáni ittlétünk nagyon erős üzenetet hordoz: a Büszkeség visszatért a Fehér Házba” – hangsúlyozta Biden, miután közlekedési minisztere, a vállaltan meleg Pete Buttigieg bemutatott neki egy fiatal transznemű férfit, Ashton Motát. Joe Biden pénteken az amerikai külügyminisztérium LMBTQ-jogokért felelős különmegbízotti posztjára jelölte Jessica Sternt, az OutRight Action International nevű jogvédő szervezet ügyvezető igazgatóját.

Stern feladata lesz, hogy az amerikai diplomácia és segélypolitika világszerte támogassa és védelmezze a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű közösség tagjainak jogait.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a különmegbízott végrehajtja az LMBTQ-közösség jogainak előmozdítását célzó elnöki nyilatkozatban foglaltakat, valamint egy asztalhoz ülteti a hasonlóan gondolkodó kormányok, civil szervezetek és vállalatok képviselőit, hogy ezzel is erősítse a társadalmi egyenlőséget és az emberi méltóságot.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Keystone/Pool/Peter Klaunzer

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. június 27. 13:43
Hijába no, ez Ámeriká! Ahol még nacionál AIDS-nek is központi emlékhelye van van! És micsoda rásszizmus, hogy a buziknál nagyob az ilyen betegszám!
szodabár
2021. június 26. 13:54
Felejtős. Emlékszik egyáltalán erre még valaki? Mostanában a fekák miatt kell térdelni. 49 buzival kevesebb, ez a lényeg. Az iszlamisták akkor jó helyre céloztak.
Tatulus
2021. június 26. 13:32
Annyira "büszke" vagyok, hogy már elismerték a meleg büszkeség hónapját! Bár szerintem az évét kellett volna! Minden január elsején ki kell hirdetni - ez az év is a "Meleg Büszkeség Éve"! Igazán csodálatos lenne! ja, mire is kéne "büszkének" lennem, ha meleg lennék? Ez eddig még nem jutott eszembe, de most már valaki elmagyarázhatná!
Konrád
2021. június 26. 12:18
Poor America... kellett ez nektek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!