A grúziai Batumi kikötőjébe hajózott be a Defender brit romboló

2021. június 25. 14:17

A brit fél szerint a romboló csupán „békésen áthajózott Ukrajna területi vizein”.

2021. június 25. 14:17
null

A nyugat-georgiai Adzsaria autonóm régióban lévő Batumi kikötőjébe hajózott be a Defender nevű brit romboló – tudatta pénteken egy közleményben a tbiliszi brit nagykövetség.

A nagykövetség Facebookon közzétett beszámolójában leszögezte: Nagy-Britannia folytatja az együttműködést partnereivel és szövetségeseivel a fekete-tengeri régióban a biztonság szavatolása érdekében. A képviselet nem tért ki arra, hogy a hajó meddig marad a georgiai kikötőben. Az orosz védelmi minisztérium szerdán arról számolt be, hogy a Defender behatolt Oroszország területi vizeire a Krím félszigeti Fiolent-fok közelében, és csak azután változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú vadászbombázó pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára. A védelmi tárca szerint a brit hajó legénysége tettével súlyosan megsértette az ENSZ tengerjogi egyezményét.

A brit fél szerint a romboló csupán „békésen áthajózott Ukrajna területi vizein”. London szerint az orosz fél nem nyitott tüzet a hajó irányába, hanem lőgyakorlatot tartott. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön videofelvételt tett közzé, amelyen az látható, amint figyelmeztető lövéseket adnak le a brit romboló irányába a Fekete-tengeren. A felvétel tanúsága szerint az FSZB határőrszolgálata több alkalommal is figyelmeztette a Defender legénységét, hogy tüzet nyitnak, ha a romboló behatol orosz felségvizekre, ezután pedig figyelmeztető lövést adott le a hajó irányába.

(MTI)

Nyitókép: Russian Federal Security Service / Sputnik via AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. június 26. 07:11
A brit "fogatlan" oroszlán még abban az álomvilágban él hogy ő , beleszólhat a felnőttek dolgába. Kb 10 évvel ezelőtt olvastam egy cikket ami egy nyugalmazott brit tábornokkal készült, aki a cikkben azt állította, hogy a brit tengeri haderő ma már csak egy rendkívül költséges illúzió, ami semmi másra nem jó, csak arra hogy fenn tartsa a brit nagyhatalmi álmokat. Értelmetlen pénzkidobás az ablakon az egész, hiszen érdemben nem tudna beleszólni egy nagyobb konfliktusba. Jelenleg, ez a "haderő" sok éve már (magam is láttam többször) Portsmouth kikötőjében ácsorog évek óta.
Osztap Bender
2021. június 26. 06:43
A brit fél szerint a romboló csupán „békésen áthajózott Ukrajna területi vizein”. Nos ukrajnának már csak annyi köze van a krímhez, mint Makó vitéznek jeruzsálemhez. De mondhatom másképpen is: mint a magyaroknak Vágbesztercéhez. (povázska bisztrica a bitorlók nevén.)
Kiiisteleeeki
2021. június 25. 20:27
„békésen áthajózott Ukrajna területi vizein”. London szerint az orosz fél nem nyitott tüzet a hajó irányába, hanem lőgyakorlatot tartott." csak nekem tűnik ez ritka bárgyú és könnyen cáfolható (és azóta videó felvétellel cáfolt), fölöslegesen ostoba de annál ordasabb hazugságnak? kb mikor cronaldo teátrális gesztusokkal ribanckodik egy sort, hogy Fiola kézzel ért a labdába mikor a 16-oson belül szerelte, pedig tudta jól, hogy 1. Fiola nem ért kézzel a labdához, 2. ha ellenőrzik -márpedig ellenőrzik - akkor ezt meg fogják erősíteni, és a felvételt mindenki látni fogja. kb. szándékosan aláássák a saját szavuk hitelét, legközelebb már azt is hazugságnak veszi a nép, ha véletlenül igazat mondanak.
tetx
2021. június 25. 17:22
Gondolom legközelebb békésen szétrakétázzák őket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!