Újra összeül a magyar-ukrán kisebbségi vegyesbizottság

2021. május 13. 11:36

Szijjártó Péter szerint óvatos optimizmusra okot adó előrelépések történtek a magyar-ukrán viszonyban.

2021. május 13. 11:36
null

Óvatos optimizmusra okot adó előrelépések történtek a magyar-ukrán viszonyban az elmúlt napokban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön, miután megbeszélést folytatott ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel Magyarország pozsonyi nagykövetségén.

Sok volt a nézeteltérés Ukrajna és Magyarország között

Magyar újságíróknak nyilatkozva Szijjártó Péter rámutatott: Magyarország és Ukrajna kapcsolatai az elmúlt időszakban, sajnos, nem a pozitív forgatókönyvek szerint zajlottak, számos nézeteltérés volt és van, aminek forrásai az ukrán félnek a kárpátaljai magyarsággal szembeni fellépései voltak. Hozzátette:

az utóbbi napokban azonban óvatos optimizmusra okot és lehetőséget adó előrelépések történtek, s a jelenlegi helyzetben ezeket a csekély előrelépéseket is meg kell becsülni.”

Újra összeül a kisebbségi vegyesbizottság

A külügyminiszter elmondta: ukrán hivatali partnerével megállapodtak abban, hogy hosszabb szünet után most a lehető leghamarabb összehívják a két ország kisebbségi vegyesbizottságának ülését, amelyen lehetőség lesz az oktatáson kívüli nehéz kérdések megvitatására is.

Szijjártó Péter az óvatos optimizmusra okot adó előrelépések közé sorolta azt is, hogy a magyar-ukrán oktatási munkacsoport előző napi, már második ülése után „körvonalazódni látszik egy olyan megoldás, amely segíthet abban, hogy a kárpátaljai magyarság a jelenlegi ukrán szabályozás mellett is kedvezőbb helyzetbe kerüljön az anyanyelvhasználat területén”.

Pozsonyban találkozik a C5 csoport

Hozzátette: sikerült előrelépni a diplomák, végzettségek és szakképesítések kölcsönös elismerését célzó, úgynevezett ekvivalenciaegyezmény tekintetében is, amelynek szövege már elkészült. A magyar diplomácia vezetője rámutatott: Dmitro Kuleba nagyon pozitívan fogadta azt a magyar javaslatot is, amely szerint kölcsönösen el kellene ismerni a két ország által kiadott – a koronavírus elleni oltások megszerzését igazoló – védettségi okmányokat, és így szabad utazást kellene biztosítani az oltást már megkapott személyek számára.

Szijjártó Péter a nap hátralévő részében részt vesz a közép-európai, úgynevezett C5 csoport (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia) külügyminisztereinek csütörtöki pozsonyi találkozóján, és találkozik a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel is.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hunpettel
2021. május 22. 15:40
Szíjártót már megint palira vették az ukránok. Ha Szíjártó egy értelmes politikus lenne, megvizsgálná, hogy az elmúlt tíz-tizenöt évben mi mindent igértek meg az ukránok, hogyan nyilatkoztak és utána miket tettek. Ez alapján kellne megítélni őket. Az én programom: -alkotmányba venni, hogy azon országokkal, ahol korlátozzák a magyar kissebségeket a nyelvhasználatban, Magyarország nem lehet egy katonai szövetségben. - egy fillért sem az ukránoknak. A magyar hadseregnek rendes kézifegyvere sincsen, az ukránok, pedig a kapott dollármilliárdokból rakétarendszerek kifejlesztésén dolgoznak. A végén a mi pénzünkön fognak minket legyőzni.
csattano maszlag
2021. május 13. 23:04
Szijjártó miniszter ut peldaerteku kitártassál kuzd a kárpátaljai ügyert, köszönjük!
villogókékfog
2021. május 13. 14:22
Szokásos. Reggel megígérnek mindent is, este a médiának nyilatkozva: a kárpátaljai magyarok potenciális szakadárok. Hülye szűk-látókörű buzi ukránok.
Berendel
2021. május 13. 14:05
1. A focival kár volt a nyilatkozat végét elrontani. 2. A nyilatkozatból úgy tűnik, hogy az új és jogfosztó oktatási törvénybe belenyugodott. Nem kellene szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!