Szijjártó Péter: Elfogadhatatlanul lassú a Nyugat-Balkán európai integrációja

2021. május 06. 14:06

Magyarországnak és az Európai Uniónak is érdeke a nyugat-balkáni államok mihamarabbi felvétele a közösségbe, a csatlakozási folyamat lassítása elfogadhatatlan – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Montenegróban.

2021. május 06. 14:06
null

Leszögezte, hogy a kormány külpolitikájának egyik fókusza a Nyugat-Balkán, ami ott történik, az azonnali hatást gyakorol Magyarországra, ezért fontos nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági és politikai érdek a régió stabilitása. Ehhez pedig az EU-s integráció vezet el legbiztosabban – tette hozzá.   

– hangsúlyozta Đorđe Radulovićcsal közös sajtótájékoztatóján. 

Rámutatott, hogy az Európai Unió az elmúlt években veszített gazdasági és politikai súlyából, ráadásul az Egyesült Királyság is kilépett, ezt pedig csak a bővítéssel lehet ellensúlyozni.    

„Felkérjük Brüsszelt és nyugat-európai barátainkat, hogy ne akadályozzák a bővítést, ne lassítsák a tárgyalási folyamatot, ne találjanak ki mindenféle mondvacsinált okot arra, hogy miért nem haladhatnak előre a csatlakozási tárgyalások” – mondta Szijjártó a montenegrói kollégájával közös sajtótájékoztatón.    

Kiemelte: Montenegró, illetve Szerbia is megérdemi, hogy még az Európai Bizottság mostani mandátumának lejárta, azaz 2024 vége előtt felvételt nyerjen a közösségbe. A külgazdasági és külügyminiszter közölte: a kormány határozottan támogatja, hogy a magyar cégek szilárd pozíciókat építsenek ki a montenegrói piacon, és példaként hozta fel az OTP-t, a Wizz Airt, a Hunguest Hotelt és az MVM Csoportot.

(MTI)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
civis72
2021. május 06. 14:56
Nem értem minek nekünk az EU a V4-et bővíthetnénk nélkülük is , egy kis külön KGST-vel mind jól járhatnánk
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!