Szánthó Miklós: Ami Európából még megmaradt, az Közép-Európában van

2021. május 28. 16:07

Varsóban megalakult a Collegium Intermarium nevű közép- és kelet-európai jogi egyetem, a nyitókonferencián az Alapjogokért Központ is képviseltette magát.

2021. május 28. 16:07
null

„Ami Európából még megmaradt, az itt, Közép-Európában van” – fogalmazott Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója Lengyelországban partnerszervezetük, a Collegium Intermarium Egyetem nyitókonferenciáján, melyet az Ordo Iuris Intézet szervezett.

Kovács István, a Központ stratégiai igazgatója a panelbeszélgetésen kifejtette: az egyetemi világ kapcsán is igaz, hogy a klasszikus és modern értékek közötti legfőbb különbség, hogy utóbbiak „hitmentessé” váltak. Az Ordo Iuris által alapított Collegium Intermarium Egyetem indítása kapcsán szervezett varsói rendezvényen Szánthó Miklós elmondta, ez az egyetem utat mutathat Európa számára. Beszédében kitért arra, hogy bár mai, posztmodern világunkban a klasszikus értékek sokszor megkérdőjeleződnek, mégis nagy szükség van rájuk, hiszen azok nem csak keretet adnak életünknek, de kitörési pontok lehetnek a nihilt és a lájkkultúrába olvadó, semmittevést hirdető nyugati politikai elitekkel szemben.

Igenis szükség van a normalitás melletti megrendíthetetlen kiállásra, az Isten, haza, család hármas egységére”

– fogalmazott beszédében.

Szuverenitás

Szánthó Miklós kiemelte: fontos szem előtt tartanunk, hogy Európa mi magunk vagyunk. Úgy fogalmazott: ami Európából még megmaradt, az Közép-Európában van, ugyanis

itt vannak még olyan energiák, melyek szembe tudnak szállni a ma nem-Európájával.”

Ezt a régiót ugyanis nem csak frissen visszaszerzett szuverenitás-élménye, de a földrajzi összezártságból adódó közös történelmi tapasztalatok és egzisztenciális helyzet is összeköti. Kovács István, a Központ stratégiai igazgatója a beszédet követő panelbeszélgetésen arra a kérdésre, hogy van-e helyük a klasszikus értékeknek a posztmodern világban és az egyetemi szférában, kifejtette, hogy a klasszikus értékek ma három egymásra épülő, egymástól el nem választható lépcsőfokkal modellezhetők: kereszténység, család, nemzet. Isten nélkül nem értelmezhető sem a család, sem a haza.

„A különbség a klasszikus és modern értékek között egyértelműen az, hogy míg a klasszikus értelemben vett értékek visszavezethetők a hithez és Istenhez, addig a posztmodern világban és így Európa számos pontján, különösen tőlünk nyugatra, az értékek ma már nem gyökereznek semmiféle természetfelettiben, érzékekkel meg nem tapasztalhatóban. A modern értékek hitmentesek” – tette hozzá.

Nyitókép: MTI/Európai Parlament/Dominique Hommel

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. június 01. 16:51
Á a frászt! Alapítványba tolják gazdádék!
..--..
2021. május 28. 18:05
-zsoltkom- "Ami Európából még megmaradt, az Közép-Európában van" Már most sem igaz az állítás, de ha megépül a világ második legnagyobb kínai kommunistaképző egyeteme Mo-on a diákváros helyett, keleti hordák pontos mása lesz Közép-Európa.
teklapavle
2021. május 28. 17:25
Mint a nemzeti-keresztyény uszítás, a végeláthatatlan korrupció, és a fideszes krumpliosztás választások előtt?
popzene
2021. május 28. 16:49
:DDDDDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!