Román elemzés: „Pofoncsapás” a magyarok kiállása a nemzeti kisebbségek mellett

2021. május 11. 12:55

Az elemzés szerzője szerint le kellett volna mondani a román külügyminiszter találkozóját Szijjártó Péterrel.

2021. május 11. 12:55
null

Az Adevarul „Magyarország kihúzza a szőnyeget Románia lába alól” címmel közölte a LARICS elemzését. Az Információs Hadviselést Elemző és Stratégiai Kommunikációs Laboratórium (LARICS) szerzője, Paul Gologan arról írt, hogy Románia és Magyarország kapcsolatában az utóbbi években is sok vitás pont volt, a magyar vezetők pedig nem csillapították a kedélyeket, hanem még táplálták a vitákat.

A szerző „pofoncsapásnak” tartja, hogy ugyanazon a napon, amikor Bogdan Aurescu román külügyminiszter Gyulán találkozott Szijjártó Péterrel és a helyi románság képviselőjével, és a kisebbségekkel kapcsolatos problémák kétoldalú rendezéséért szállt síkra, a magyar Országgyűlés megszavazott egy állásfoglalást a Minority SafePack mellett, amely épphogy európai szintre helyezné a kisebbségi kérdések megoldását.

A szerző feltette a kérdést, hogy a román külügy miért nem mondta le Aurescu látogatását, ha tudomása volt, hogy mire készül az Országgyűlés. Gologan hangsúlyozta: a legproblematikusabb a romániai magyarokról kialakulóban levő kép, hiszen, ha a vezetőik szerint a problémáikat meg kell tárgyalni európai szinten, akkor azt jelenti, hogy problémáik vannak.

Nyitóképen: Székely zászlót feszítenek ki a résztvevők az erdélyi székely szabadság napjának budapesti szimpátiarendezvényén a Hősök terén 2020. március 10-én. Illusztráció. Fotó:  MTI/Máthé Zoltán

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wezuv
2021. május 14. 11:21
Az eredménynek lehet örülni, de ne tápláljunk nagy reményeket egy olyan EU-ban, ahol a globalizáció a fő sodor és a nemzeteket és a nemzetiséget el kell törölni. Ezért söpörték le a korábbi hasonló kezdeményezést is. Félek, hogy nem lesz egyszerű menet...
nempolitizálok
2021. május 13. 10:54
Rendesen meg vannak lepődve, hogy a magyaroknak problémáik vannak. Na ez a gond a románokkal.
Tiszafa
2021. május 13. 09:28
A tolvaj mindig fél, hogy előbb, vagy utóbb de visszaveszik tőle a lopott holmit. Ezért állandóan vádaskodással vagdalódzik. Én nem a talajt húznám ki a talpuk alól, hanem a nyelvüket a torkukon.
luisbathhelena
2021. május 13. 09:20
Értem. Szerintük nincs probléma. Esetleg megkérdezték az érintette kisebbséget is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!