Jobbos médiapartizánok: a Project Veritas sztorija

2021. május 04. 12:01

Lelepleznék a liberális média álszentségét, pofonokat adnak és kapnak – de közben újságírói pedigréjük finoman szólva sem szeplőtelen. Ők a Project Veritas, Amerika híres-hírhedt jobboldali média-szabadcsapata.

2021. május 04. 12:01
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Nyitóképen: James O'Keefe

2006-ban történt, hogy a Leadership Institute nevű amerikai jobboldali szervezet felvett egy James O’Keefe nevű New Jersey-i srácot, hogy segítsen egyetemi campusokon konzervatív irányultságú hallgatói lapokat alapítani. A projekthez a motivációt O’Keefe saját története adta – neki ugyanis filozófushallgató korában épp a Leadership 500 dolláros támogatása segített a Rutgers Egyetemen Rutgers Centurion néven beindítani saját jobbos lapját a The Daily Targum ellenében, ahova korábban kéthetente publicisztikát írt. A Leadership azonban 2007-ben kirúgta O’Keefe-t, mert aktivistai működése során elkezdett hatással lenni a körülötte folyó törvényhozásra, ezzel pedig veszélyeztette a szervezet közhasznú jogállását.

O’Keefe ekkor kezdett el gerillaújságírással foglalkozni,

és gyors, ütős, színes-szagos, jól időzített médiakampányokkal hatást gyakorolni törvényekre vagy személyügyi döntésekre az Egyesült Államokban. Pályafutását 2008-ban az Egyesült Államok örökzöld politikai lakmusztesztje, a Planned Parenthood nevű magzatgyilkossági klinika rejtett kamerás leleplezésével kezdte, majd 2009-ben kiszemelte magának az ACORN (Association of Community Organizations for Reform Now, Közösségi Szervezetek Szövetsége az Azonnali Reformért) nevű, a szegények érdekképviseletét zászlójára tűző civilszervezetet, amely jobboldali kritikusai szerint szavazássegítő programjával választási csalásokat is végezhetett.

O’Keefe rejtett kamerás felvételeivel azt kívánta bizonyítani, hogy az ACORN adócsalás, embercsempészet és gyermekprostitúció megúszásában is segít a hozzá fordulóknak. Reakcióul az USA Kongresszusa 2009 őszére beszüntette a szervezet kongresszusi támogatását, a népszámlálási iroda és az adóhivatal pedig mindenféle üzleti kapcsolatot megszakított velük. Bár a bíróság 2009 decemberében nem találta törvénysértőnek az ACORN működését, a szervezet 2010 márciusára megszűnt – O’Keefe pedig vérszemet kapott. 2010-ben először New Jersey állam pedagógus szakszervezetének okoztak rejtett kameráikkal kellemetlen perceket, majd Mary Landrieu volt louisianai szenátor irodájába hatoltak be telefonszerelőknek álcázva,

amiért utána le is tartóztatták O’Keefe-éket.

(O’Keefe azóta egyébként már hónapok óta rendszeresen jelentetett meg publicisztikákat Steve Bannon keményvonalas jobbos médiacsoportja, a Breitbart egyik weboldalán, a BigGovernment.com-on.)

Ilyen előzményekkel alakult meg 2011-ben O’Keefe vezetésével a Project Veritas, amely innentől kezdve a demokraták választási machinációinak leleplezésével, illetve az egyre nyíltabban a Demokrata Párt szekerét toló fősodratú média bennfentes beszélgetéseinek nyilvánosságra hozatalával foglalkozott. Megalakulásuk évében először az alacsony jövedelműek egészségbiztosítását segíteni hivatott Medicaid programról közöltek rejtett kamerás felvételeket, de a „sikerprojekt” abban az évben az NPR nevű amerikai közszolgálati rádióállomás Tea Party-republikánusokkal szembeni elfogultságának leleplezése volt, melynek következtében 2013-ban lemondott Vivian Schiller vezérigazgató – később azonban kiderült, hogy a Veritas túltolta a felvétel vágása során az alkotói szabadságot.

2012-ben New Hampshire állam előválasztásáról forgattak nagy sikerű anyagot, melyben halottak nevében kértek és kaptak szavazólapokat – ez a felvétel kétszer is arra szorította rá New Hampshire törvényhozását, hogy szigorítsanak a választók kilétének ellenőrzésén. 

Az első igazán nagy médialeleplezés 2017-ben történt, mégpedig a CNN kapcsán. Donald Trump hivatalba lépése után a demokrata ellenzék médiájával együtt évekig erőltette azt a narratívát, hogy Trumpot az oroszok segítették hatalomra, a Veritas felvételéből pedig kiderült, hogy a igazából maguk sem hittek a narratívában, amit terjesztettek. Van Jones, a CNN egyik sztárműsorvezetője

a felvételen azt mondja, „ez az oroszországos dolog egy nagy semmiszendvics”

(nothingburger). Mikor a Veritas a CNN-hez fordult magyarázatért, a csatorna annyit felelt, „lol”.

A CNN után 2019-ben az ABC News következett. Ekkor halt meg – állítólag önkezétől – Jeffrey Epstein szexuális zaklatásért bebörtönzött üzletember, akinek prostitúciós célokra használt magánszigetén sajtóértesülések szerint Bill Clinton is megfordult – erről azonban nem nagyon számolt be a baloldali média. Az ABC műsorvezetőjét, Amy Robachot azon kapta a Project Veritas, hogy munkatársainak panaszkodik, mert 2015-ben csinált egy leleplező interjút az Epstein-sztorival kapcsolatban, de az ABC azt „szerkesztési alapelvekre” hivatkozva nem engedte közölni – bár Robach a felvételen azt állította, hogy az interjú leközlését részben a brit királyi család ABC-re gyakorolt nyomása akadályozta meg, mert az ő tagjaik közül is megfordulhatott valaki a szigeten. Robach a Veritashoz később azt a közleményt juttatta el, hogy interjújának visszatartása kapcsán „pillanatnyi személyes frusztrációban ragadt”, ezért kiabált a munkaadójára kígyót-békát a felvételen. Hab a tortán, hogy sikerült megőrizni a Project Veritas ABC-s informátorának anonimitását, és az az ember továbbra is az ABC-nél dolgozik.

Az ABC után ismét a CNN-en volt a sor, ezúttal azt leplezte le a Veritas, hogy a CNN a demokrata előválasztáson is prioritásként kezelt bizonyos jelölteket, másokról pedig alig adott hírt. Christian Sierra, a CNN médiakoordinátora az informátor azon kérdésére, hogy „kit szeret a CNN”, azt a választ adta: „Azt gondolom, Warrent nagyon szeretik. Azt hiszem, akit nem szeretnek, az Tulsi. Nem szeretik Tulsi Gabbardot.” Evan Pereznek, a CNN vezető igazságügyi tudósítójának pedig

„Joe Bidennek problémája van. A fia az ő nevében kereskedett. Ez rosszul néz ki. Rossz szaga van. Nem illegális. Semmi nem illegális benne... De így hogy mondod azt, hogy Donald Trump az az ember, akit ki kell innen takarítani, le kell tartóztatni, mikor a gyereked ugyanazt csinálja?” – fogalmazott Perez.

Egy sima, egy fordított – 2020-ban aztán ismét az ABC-n volt a sor, ahol is David Wright politikai tudósítóról szerzett a Veritas olyan felvételt, melyen Wright az ABC műsorszerkesztési politikáját részletezi. Az informátor azt kérdezte, Wrighttól, miért nem kedveli Trumpot, mire az úgy válaszolt, „azért, mert egy fasz”. Majd kifejtette, „Trumppal kapcsolatban három dolog érdekel minket: a napi felháborodás, a nyomozás, és a palotaforradalom, hogy ki szúr hátba kicsodát. Ezen túl nem igazán adunk hírt a csávóról”. „Nem számoltatjuk el. De nem is ismerjük el azt, amit csinál” – folytatta Wright, majd összegzőleg úgy fogalmazott, „borzalmasan érzem magam ettől. Azt érzem, hogy az igazság rovására megy, hogy a választókat rosszul informáljuk, és hogy az embereknek nálunk nincs lehetőségük azt hallgatni, amit szeretnének”. David Wrightot azóta az ABC felfüggesztette, és eltiltotta a politikai tudósítói munkától.

A sormintában idén tavasszal ismét a CNN következett, most pedig rendkívül kreatív módon,

kamu Tinder-randikon szedett ki Charlie Chesterből, a CNN műszaki igazgatójából szaftos önleleplezéseket

a Project Veritas magát ápolónőnek kiadó ügynöke. A felvétel első részében Chester arról értekezik, miként próbálta meg a CNN elérni Trump leváltását. „Nézd, mit csináltunk, elértük, hogy Trumpot leváltsák. 100 százalék, hogy elmondom, és 100 százalékig hiszek benne, hogy ha a CNN nem lett volna, nem biztos, hogy Trumpot leszavazták volna” – fogalmazott Chester, aki azt is elárulja tinderes kedvesének, hogy azért ment a CNN-hez dolgozni, hogy ebben részt vehessen. „Arra fókuszáltunk, hogy Trumpot eltakarítsuk” – mondta Chester, és arról is beszámolt, hogy egészen más módon tájékoztattak Trump és Biden egészségügyi állapotáról: míg ha Trumpnak megremegett a keze, már hívták is a szakértőt arról hadoválni, hogy Trump idegbeteg és fizikai állapota alkalmatlanná teszi az elnökségre, Bident futás közben, napszemüvegben, jó karban lévő öregemberként mutatták be. „Olyan történetet kreáltunk, amiről semmit nem tudtunk. Szerintem ez propaganda” – összegzett az első felvételen Chester, majd zárásul jelezte, nem lenne problémája azzal, ha Joe Biden meghalna, és Kamala Harris lenne az elnök. „Megbeszéléseken biztos, hogy egy ribanc, és főnökként utálnád, de kibaszottul ott van a szeren, és mindenképpen jobb, mint amink most van” – jellemezte az alelnököt Chester.

A felvételsorozat második részében Chester arról beszélt, hogy a pandémia nagyon jót tesz a nézettségnek, „ezért van a halottak száma mindig ott a kép oldalán”. Emellett a CNN műsorszerkesztési gyakorlatáról is ejtett néhány szót:

„Csak azokat engedjük képernyőre, akiről hosszú ideje tudjuk, hogy bekapja a csalit”. A harmadik részben Chester a CNN és a Black Lives Matter összefonódásairól értekezik, és néhány feketék által elkövetett gyilkosság után azt panaszolja, hogy „pár fekete férfi elkezdett ázsiaiakat megtámadni. Én meg nem értem, mit csinálnak ezek? Mi meg itt segíteni próbálunk a BLM-nek!”

Donald Trump április végén, Dan Bongino volt titkosügynök műsorában jelentette be, hogy azon gondolkodik, a Veritas munkái alapján beperli a CNN-t. „Olvassuk az átiratokat, és az ügyvédek el se akarják hinni. Ez egy olyan léptékű kampánytámogatás, amilyet még sehol senki nem látott” – mondta az exelnök.

Közben azonban a Veritasnak is megvannak a maga jogi küzdelmei. Február 11-én a Twitter véglegesen felfüggesztette a Project Veritas fiókját „a Twitter személyes információkról szóló szabályzatának sorozatos megsértése miatt”, majd „manipuláció és spam” miatt James O’Keefe saját fiókját is megszüntették, emiatt a Project Veritas perben áll a Twitterrel. De beperelték a New York Times-t is, és a bíróság kimondta, hogy az Ilhan Omar minnesotai képviselő választási csalási kísérletéről szóló anyagukról a NYT nem objektíven, hanem „rosszakarattal” tudósított, és azokat a forrásokat, akiket O’Keefe-ék megszólaltattak, valójában nem kérdezte meg. A NYT a bíróság előtt kénytelen volt azzal védekezni, hogy a Project Veritast lejárató, hírként közölt cikkük valójában vélemény volt – miközben ez a cikkből semmilyen módon nem látszik, szerzője, Maggie Astor pedig nem publicista. Mivel azonban nevezett cikket rengetegen átvették a New York Times-tól, a NYT pedig már nem állítja róla azt, hogy hírként igaz lett volna, más sajtóorgánumokat is helyreigazításra kötelezhet majd a bíróság.

A Project Veritas finanszírozásának zöme a Donors Trust nevű republikánus adományszervező NGO-n keresztül érkező támogatásokból áll össze, de az érdeklődők a márkanevükkel ellátott termékek megvásárlásával is segíthetik őket. Az egyik legnépszerűbb termékük például a „fordított madárral”, azaz egy döglött és felfordult Twitter-madárral ellátott póló – de a CNN-t nem kedvelő vásárlók választhatnak „buktassuk le a CNN-t!” feliratú sapkát is a Veritas boltjából.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
röviden
2021. május 06. 23:18
Jóhiszemű voltam, lehetsz szenilis is, vagy pont olyn szociopata, mint Fletó. :)
Robur
2021. május 04. 15:22
Gépont Fodor nyomdokain?
aaabbbccc
2021. május 04. 14:05
Tulsi-t azert utaltak, mert haboru ellenes demokratak mogott a hadiipar is all, akik pedig tobb haborut akarnak mert az nekik profit
nempolitizálok
2021. május 04. 13:27
Vagy hat éve, amikor a németeknél volt egy kis sajtószabadság egy német TV csatorna bement az EP épületében és lefilmezte, ahogy a libernyák képviselők felveszik reggel a napidíjukat, majd azal a mozdulattal le is lépnek. Volt is röhejes futkosás a kamerák elől, a libernyákok mint a patkényok rohangásztak. Mindenki joggal gondolja, megszigorították a napidíjak felvételének jogosságát. NEM. Viszont az összes TV társaságot kitiltották az épületből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!