Halálba kergetett egy minszki kamaszt a rá nehezedő rendőrségi nyomás

2021. május 26. 21:47

„Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé” – írta ki közösségi oldalára Dmitrij Sztahovszki, majd végzett magával. 

2021. május 26. 21:47
null

Megölte magát egy fehérorosz kamasz, mert nem bírta a rá nehezedő hatósági nyomást – közölte a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerdán. A fiú ellen azért indítottak vizsgálatot, mert részt vett kormányellenes tüntetéseken. Dmitrij Sztahovszki néhány órával azután vetett véget életének, hogy biztonsági tisztségviselők kihallgatták – tette hozzá a Vjaszna.    

A kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt került a rendőrség látókörébe

A kamasz utolsó üzenete a közösségi médiában a következő volt: „Ha ezt olvasod, már nem vagyok életben, és ezért a nyomozó bizottság tehető felelőssé. Ha nem nőtt volna rajtam az erkölcsi nyomás, akkor sohasem mertem volna elkövetni egy olyan borzalmas tettet, mint az öngyilkosság. De elfogyott az erőm” – tette hozzá.    

A tizenéves – aki a Vjaszna szerint árva volt – elismerte, hogy részt vett kormányellenes tüntetéseken.    

Sztahovszki egyes források szerint 17, más források szerint 18 éves volt. A nagyobb bűncselekmények ügyében vizsgálódó állami nyomozó bizottság nem kommentálta a hírt. Egy közleményben annyit írt, hogy holtan találtak egy 18 éves minszki lakost. 

A belarusz ellenzék több vezetője is reagált a hírre

Szvjatlana Cihanouszkaja száműzetésben élő ellenzéki vezető lesújtónak nevezte a fiú halálát.   

 – írta a politikus a Twitteren. "Meg kell állítani az állami terrort" – szögezte le. 

 

 

Fehéroroszországban a tavaly augusztusi elnökválasztást az országot több mint két évtizede irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. Az ellenzék azt állította, hogy meghamisították az eredményeket, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelöltet ismerte el győztesnek. A választásokat követően tömegtüntetések kezdődtek, amelyeket a biztonsági erők könyörtelenül levertek.

A hatósági túlkapások miatt az Európai Unió és az Egyesült Államok is szankciókat szabott ki Fehéroroszországra. A tiltakozó megmozdulások során összesen több mint 30 ezer embert vettek őrizetbe. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban sokan megsérültek, és néhányan meghaltak. Cihanouszkaja és az ellenzék több vezető tagja is külföldön keresett menedéket.

(MTI)

Fotó: Sviatlana Tsikhanouskaya, Twitter

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2021. június 02. 16:18
pszichologushoz jart volna akkor inkabb nem pedig tuntetgetni a hulyegyerek
Dorset Naga
2021. június 02. 10:58
Még mindig egyszerűbben kivitelezhető volt mint szőnyegbe csavarva hazaszállítani külföldről Protaizét meg a barátnőjét, a laptop is meg a telefon is megkerült. Kiváló titkosszolgálati munka. Amúgy meg belorusz belügy.
cthulhusleeps
2021. május 27. 21:42
Faszé' kell itt is ilyesmiket látni? Nem elég, ha ettől zeng a liberális sajtó?
pausits ferenc
2021. május 27. 08:16
17-18 éves kamasz ? A libsik meddig kamaszok?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!