Júliusban indul a volt osztrák alkancellár pere

2021. május 31. 19:59

Július 6-án kezdődik az első büntetőper Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke ellen az elhíresült 2019-es Ibiza-videó nyomán elrendelt nyomozás következményeképp – adta hírül több osztrák televízió és internetes portál hétfőn.

2021. május 31. 19:59
null

A volt alkancellárnak korrupciós vádakkal kell bíróság elé állnia. A konkrét per tárgya feltételezett „törvénymódosítás elősegítése megvesztegetés útján” egy bécsi magánklinikával összefüggésben. Strache mellett a klinika üzemeltetője, Walter Grubmüller ellen is vádat emeltek vesztegetés miatt.    

Strache és az egykori – szerencsejátékban is érdekelt – autóversenyző régről ismerik egymást.

Állítólag a volt pártelnök már a 2017-es néppárti és szabadságpárti koalíciós tárgyalásokkor azért szállt síkra, hogy Grubmüller klinikáját felvegyék a magánkórházakat támogató finanszírozási alapok listájára. Ez meg is történt, a klinika bekerült a kedvezményezettek körébe, és ezáltal közvetlenül a társadalombiztosításon keresztül tudott szolgáltatásokat elszámolni.   

Az Ibiza-gate döntötte romba a kormánykoalíciót

A szóban forgó törvénymódosítás – legalább is a gyanú szerint – azután valósult meg, hogy Strache megkérdezte Grubmüllert:

Az osztrák gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) szemszögéből egy bizonyos, Grubmüller által Az FPÖ-nek adományozott tízezer eurós támogatás egyértelműen bizonyítja a megvesztegetés tényét. Mind Strache, mind Grubmüller határozottan visszautasítja a vádakat. Első körben négy tárgyalási napot tűztek ki, bűnösséget kimondó ítélet esetén a vádlottak hat hónap és öt év közötti szabadságvesztéssel sújthatók.    

Az úgynevezett Ibiza-videó felvételei még 2017-ben, rejtett kamerával készültek. A szabadságpárti politikus, későbbi alkancellár kétes pártadományokról beszélt rajtuk. A felvételek 2019-es nyilvánosságra hozatala végül az ő pártvezetői és az akkori, a néppárti Sebastian Kurz vezette osztrák koalíciós kormány bukásához és később új választásokhoz vezetett.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. június 01. 04:03
Apokrif igazságszolgátatás...
tacsi90
2021. május 31. 22:01
szegény strache...pedig csak az oroszoknak akart egy csöppet segíteni némi készpénzért cserébe... igazságtalan egy világ van a sógoroknál:))
LAW AND ORDER
2021. május 31. 21:16
Azt kellene megvádolni, aki egész addig nem engedte felvenni a kórházat a listára! Hiszen teljesítette a feltételeket!!!
LAW AND ORDER
2021. május 31. 21:14
Gyalázat! Az ítélet már készen van, ott lapul G. Soros fiókjában!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!