ENSZ: Háborús bűncselekményeket követtek el az izraeli-palesztin konfliktusban

2021. május 19. 07:18

A civilekkel szemben elkövetett támadások „feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg” – olvasható a szakértői jelentésben.

2021. május 19. 07:18
null

Háborús bűncselekményeket követhettek el az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktus szereplői, tevékenységüket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kellene kivizsgálnia – követelték az ENSZ szakértői kedden Genfben közzétett állásfoglalásukban. A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit. Ezek a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadások „feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg” – olvasható a szakértői jelentésben.    

Egyenlőtlen küzdelem

A palesztin fegyveres csoportok hasonló módon, „szándékosan és kíméletlenül” lövik rakétákkal Izrael lakott területeit. Ez esetben is háborús bűncselekmény állhat fenn – közölték az önkényes kivégzések, tüntetések, terrorellenes műveletek nyomon követésére szakosodott, valamint oktatással és a palesztin térségek helyzetével foglalkozó szakemberek. Hangsúlyozták, hogy rendkívül egyenlőtlenül zajlik a küzdelem. Meglátásuk szerint

a világ egyik legjobban felfegyverzett hadserege küzd az izraeli megszállás ellen küzdő palesztinok ellen.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére. A francia diplomácia szerint egy tűzszüneti felszólítást tartalmazó határozat fokozhatná a nyomást a konfliktus szereplőire, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek.    

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 212 palesztin vesztette életét, köztük 61 gyerek. Izraeli oldalon nyolc felnőtt és két gyermek halt meg. A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.

(MTI)

Fotó: MTI/Halil Hamra

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NDAP1945
2021. május 19. 13:39
Szeretjük Izraelt!! Shalom!!! Éljen a magyar-zsidó barátság!!!! Vesszenek az antiszemiták!
01234567890
2021. május 19. 11:59
Itt a két szájhős Nobel-díjra aspiráló nyilasocska @szeekely és @NDAP1945. Más fórumokon meg sem fordulnak.
NDAP1945
2021. május 19. 11:23
Nem kívánok rosszat a zsidóknak, de nem fogok ehhez asszisztálni, nem vagyok olyan mint ők.
bagira
2021. május 19. 10:14
Minő érdekes az ENSZ megszólalt , bezzeg Európára támadó betolakodó nyakazó csürhe kapcsán hallgat . Kettős mérce , számukra nagy teher a fehér ember . Fekák szavazata fehér ember ellenes. Ázsiából Afrikából óriási tömegek eu felé elindultak ,egyik csoport több mint 160 ezerből áll . Nagy bökkenő lesz számukra franciák németek választás előtt csürhét nem akarják befogadni , ugyan a feka nyakazó ázsia csavargó cigány barát Brüsszel hova teszi . Ki eteti kiket melyik ország fehér lakosait üldözik ki az otthonából hogy az élősködőket eltudják helyezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!