E-mailszolgáltató: a bombafenyegetést a Ryanair-gép eltérítése után küldték

2021. május 27. 15:57

Egy svájci e-mailszolgáltató állítása szerint előbb térítették el a belarusz vadászgépek a Ryanair-gépét, semhogy bombariadó lett volna.

2021. május 27. 15:57
null

A bombafenyegetést, amelyre hivatkozva a fehérorosz légiirányítás minszki leszállásra kényszerítve a Ryanair légitársaság járatát, fedélzetén a később őrizetbe vett Raman Prataszevics ellenzéki újságíróval, a gép eltérítése után küldték – tudatta csütörtökön a Proton Technologies AG nevű svájci, adatvédelemre szakosodott e-mailszolgáltató.

Nincs hiteles bizonyíték a fehérorosz állításokra

A cég nem árult el többet az üzenettel kapcsolatban, de megerősítette, hogy azután küldték, hogy a fehérorosz légierő eltérítette a gépet. „Nem láttunk hiteles bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a fehérorosz állítások igazak” – állította a svájci cég közleményben. „Támogatni fogjuk az európai hatóságokat vizsgálataikban, mihelyst jogi kérelmet kapunk erre” – tették hozzá.    

A fehérorosz légiirányítás vasárnap egy bombafenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra kényszerítette a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

A kényszerleszállás után a minszki biztonsági szervek letartóztatták a gépen utazó Raman Prataszevicset, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna 26 éves volt főszerkesztőjét, miután a NEXTA az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált a tavaly augusztusi fehérorosz elnökválasztást követő tömegtüntetések idején. Prataszevicsen kívül letartóztatták barátnőjét, Szofija Szapegát is.    

A Hamasz nevetségesnek tartja a belaruszok sztoriját

A fehérorosz hatóságok szerint a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom bombafenyegetése miatt kényszerítették leszállásra a repülőgépet. A Hamász tagadta, hogy tudomása vagy bármi köze lenne bármilyen bombafenyegetéshez, az európai vezetők pedig államilag szervezett emberrablással vádolták Fehéroroszországot.    

A londoni székhelyű Dossier Center nevű kutatócsoport szerdán közzétette az e-mailt, amelyik az állítólagos Hamász-fenyegetést tartalmazta. Ebből az derült ki, hogy az e-mailt 24 perccel azután küldték, hogy a fehérorosz hatóságok tájékoztatták a gép személyzetét a bombafenyegetésről. Az e-mail elküldésének idejéről először a Daily Beast amerikai hírportál és a Newlines Magazine számolt be. Az európai vezetők újabb szankciókat készítenek elő Fehéroroszországgal szemben a vasárnapi incidens miatt.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka, A nyitóképen Natalja és Dmitrij Prataszevics, Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró, a szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjének szülei a varsói Fehérorosz Házban.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 30. 16:43
Ez a gép eltérítés a pilóták nélkül nem lett volna lehetséges ! Meggyőzödésem, hogy nagyon nagy pénzt kaptak a pilóták, máskülönben nem a hosszabb utat választják, hanem a rövidebb utat ami a végcél is volt ! De még a pilóták a cégükkel sem vették fel a kapcsolatot, simán elmentek egy hosszabb úton Minszkbe.
gonterl
2021. május 28. 17:47
Ezek szerint Svájcból ment bombariadó. Lehet, hogy azt a Belarusz biztonságiak küldték.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. május 27. 21:16
Eltérítés, kényszerleszállás... ??? Miről beszélnek?
balsors
2021. május 27. 20:54
A haladó nyugat is üldözi a maga számára kellemetlen elemeket, pl Julian Assange, a sok haladó erről kussol.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!