WHO: Legalább 17 országban van jelen az indiai variáns

2021. április 28. 07:26

A mutáns már elérte többek között Nagy-Britanniát, az Egyesült Államokat, Szingapúrt, Görögországot, Svájcot és Belgiumot is.

2021. április 28. 07:26
null

Legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért – közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Több európai országban is jelen van

A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst – amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először – összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is – írta a WHO heti jelentésében.

„Érdekes variáns”

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán „érdekes variánsnak” nevezte az indiait, most már aggasztónak, ami arra utalhat, hogy veszélyesebb (fertőzőképesebb, halálosabb, a vakcináknak jobban ellenálló).

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása, például a tömegrendezvények engedélyezése – jegyezte meg a világszervezet.

(MTI)

 

Címlapképen: Temetés Indiában a koronavírus-járvány idején

Kép forrása: Mayank Makhija / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wotan
2021. április 28. 10:16
Bármi is lesz sajnos lassan el kell fogadni hogy az életünk már soha nem lesz olyan mint 2020 előtt.
Dénia
2021. április 28. 09:18
Nem lehet a távolságtartást megkövetelni egy olyan országban, mint India. Ahol az összejövetelek felső korlátját ötszáz főben állapítják meg.
Aurora Borealis
2021. április 28. 08:38
Fasza. Jó lenne tudni, mennyire hatásos az oltás ellene. Ez így elég para. Főleg ha itthon még mindig van egy rakás olyan, aki szerint ő rohadt egészséges, és nem fog beadatni rák vírust (!) tartalmazó és génmódosító (!) vakcinát.
aleb19
2021. április 28. 08:18
a telthazas focimeccsekkel szepen elterjeszti majd orbanka a mutansvirusokat
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!