Vakcinakoktél: tudósok vizsgálják, hogy a két oltási dózishoz használhatók-e eltérő vakcinák

2021. április 14. 19:15

A programban az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-oltóanyagok mellett a Novavax és a Moderna vakcináit használják.

2021. április 14. 19:15
null

Kiterjedt vizsgálat kezdődik Nagy-Britanniában az Oxfordi Egyetem tudósainak irányításával annak kiderítésére, hogy nem nyújtanak-e még jobb védettséget a koronavírus elleni oltóanyagok, ha az első és a második dózishoz két különböző vakcinát használnak.

Ötven évnél idősebb önkénteseket toboroznak

Az egyetem szerdán bejelentette, hogy megkezdte a tesztprogramhoz az önkéntesek toborzását.

Kis létszámú csoportokkal már folyik egy hasonló teszt, de az Oxfordi Egyetem vakcinafejlesztő részlege – Oxford Vaccine Group – a kiterjesztett programba 1050 önkéntest kíván bevonni, nyitva hagyva a létszám még további növelésének lehetőségét.    

A vizsgálatot irányító szakértők arra szeretnének választ találni, hogy ha két különböző gyártmányú vakcinát használnak az első és a második dózis beadásához, az nem nyújt-e hosszabb és a koronavírus több variánsára kiterjedő védettséget, mint az ugyanabból a vakcinaféléből beadott két oltási adag.    

A vizsgálatban 50 évnél idősebbek vehetnek részt.    

Előírás az is, hogy január 25. és március 20. között mindegyiküknek meg kellett kapniuk az első dózist a nagy-britanniai oltási kampány keretében az Oxford/AstraZeneca- vagy a Pfizer/BioNTech-vakcinából.    

Akik már a második oltási adagban is részesültek, nem jelentkezhetnek a tesztprogramra.    

A vizsgálat résztvevőinek véletlenszerűen vagy ugyanabból az oltóanyagból adják be a második adagot is, amelyből az első dózist kapták, vagy egy másikból.    

Az önkéntesek nem tudják, hogy melyik vakcinából kapják a második adagot.    

A programban az Oxford/AstraZeneca- és a Pfizer/BioNTech-oltóanyagok mellett a Novavax és a Moderna vakcináit használják. A résztvevőktől tíz hónap alatt 5-7 vérmintát vesznek annak megállapítására, hogy szervezetük milyen immunválaszt adott az oltásokra.    

Nagy-Britanniában már a 40 milliót közelíti a beoltottak száma

Az Oxford Vaccine Group a tervek szerint az előzetes vizsgálati eredményekről már májusban beszámol, nyáron részletesebb jelentést tesz közzé, de a teljes tesztprogram várhatóan egy évig tart.    

Matthew Snape professzor, a vizsgálat vezetője a BBC rádiónak nyilatkozva szerdán kijelentette: ha a tesztprogram sikeresen zárul, az sokkal rugalmasabbá teheti és jelentősen felgyorsíthatja a nagy-britanniai és a külföldi oltási programokat egyaránt. A brit egészségügyi minisztérium szerdai adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta

eddig 32 326 604 első és 8 170 081 második dózist adtak be a koronavírus elleni vakcinákból,

vagyis a beadott oltási adagok száma 40,5 millióhoz közelít.   

Végetért Nagy-Britanniában a vakcinabőség 

A brit egészségügyi hatóságok azonban április kezdete óta arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a brit kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét hamarosan letelik.     

Erre azért is szükség van, mert

április eleje óta az addigi rendkívül bőséges ellátmánynál kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába,

mindenekelőtt az Oxford/AstraZeneca-vakcinából.    

Az átmeneti kiesést ugyanakkor ellensúlyozza, hogy a napokban megkezdődött a Moderna oltóanyagának széleskörű alkalmazása, és a brit kormány szerint továbbra is tartható az a célkitűzés, hogy július végéig a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – megkapja a koronavírus elleni oltás első adagját.

(MTI)

Fotó: MTI/Kiss Dániel

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2021. április 14. 22:46
Miért ne?- ha pénzt lehet belőle csinálni.
szodabár
2021. április 14. 21:07
Ez vicces. Dániában és a németeknél leállították az Astraizét és kötelezően Pfizert vagy Modernát adnak, második oltásnak. https://www.portfolio.hu/global/20210414/dania-veglegesen-leallitja-az-oltast-az-astrazeneca-vakcinajaval-nem-hasznaljak-tobbe-478562 https://24.hu/kulfold/2021/04/14/nemetorszag-astrazeneca-pfizer-moderna-masodik-oltas/ Dél-Afrika pedig azért nem adja, mert nem hat az ottani mutáció ellen........
Kiscsillag
2021. április 14. 20:56
Jól jártunk a keleti vakcinákkal.
teklapavle
2021. április 14. 20:18
Németország: exponenciálisan nőhet a koronavírusos megbetegedések száma Magyarország: nyitnak a teraszok, nyithat a Puskás
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!