Richard Dawkinstól elvették az „év humanistája” címet

2021. április 21. 10:01

Nem „megfelelően” beszélt a transzokról.

2021. április 21. 10:01
null

Az Amerikai Humanista Társaság (American Humanist Association, AHA) hétfőn visszavonta a Richard Dawkins evolúciós biológus professzornak 25 évvel ezelőtt megítélt „év humanistája” díjat, mert véleményük szerint a tudós marginalizált csoportokat alázott meg tudományos értekezés „leple alatt”írja a The Guardian.

És akkor eljöttek Dawkinsért

Az AHA még 1996-ban Az önző gén, illetve az Isteni téveszme könyvekért jutalmazta Dawkinst a díjjal a tudományos fogalmak tömegek felé való kommunikálásának segítéséért. Úgy tűnik azonban, hogy hétfőn a társaság meggondolta magát.

A döntés hátterében az áll, hogy Richard Dawkins a hónap elején a transznemű embereket Rachel Dolezalhoz hasonlította. Dolezal egy polgárjogi aktivista, aki éveken keresztül egy fekete nőnek tettette magát.

A tudós csak párbeszédet akart

Dawkins reagált az őt ért kritikákra. Azt írta, hogy nem állt szándékában a transzneműek becsmérlése. Kiemelte, hogy a szóban forgó tweetet azzal a szóval fejezte be, hogy „beszéljünk róla”, és sajnálja, hogy ennek ellenére félreértették az üzenetét.

Az Amerikai Ateisták alelnöke, Allison Gill – egyébként egy transz nő – is kritizálta Dawkins üzenetét. Mint mondta, azok ártalmas és veszélyes narratívákat erősítenek meg. Hozzátette, hogy reméli, hogy Dawkins professzor megfelelő megértéssel és tisztelettel fogja kezelni a hasonló ügyeket a jövőben.

Címlapképen: Richard Dawkins

Kép forrása: Guillem Lopez / NurPhoto / AFP

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2021. április 22. 04:51
"Mint mondta, azok ártalmas és veszélyes narratívákat erősítenek meg." Fordítom: Merészelt gondolkodni, nem csak az idióta mantrát nyomni. Ez bizony nagy bűn manapság a liberális véleménydiktatúrákban. Ez alapján a múltját is újraírják bárkinek. Már Shakespeare is kiirtandóvá vált a fősodratú "kultúrából". Lassan a maoista kulturális forradalom egy konzervatív kultúra védelemnek tekinthető ezekhez képest.
catalina9
2021. április 21. 17:29
Dawkins reagált az őt ért kritikákra. Azt írta, hogy nem állt szándékában a transzneműek becsmérlése. Kiemelte, hogy a szóban forgó tweetet azzal a szóval fejezte be, hogy „beszéljünk róla”, és sajnálja, hogy ennek ellenére félreértették az üzenetét. Az Amerikai Ateisták alelnöke, Allison Gill – egyébként egy transz nő – is kritizálta Dawkins üzenetét. Mint mondta, azok ártalmas és veszélyes narratívákat erősítenek meg. Hozzátette, hogy reméli, hogy Dawkins professzor megfelelő megértéssel és tisztelettel fogja kezelni a hasonló ügyeket a jövőben." és Dawkinshoz hasonlók is...mert ez lényeg.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 21. 17:21
Amiről azt hittük soha be nem következhet... #1984
bölcsbagoly
2021. április 21. 16:29
Az ateista olyan ember aki kétségbevonja, hogy egy másiknak szüksége lehet lelkitámaszra. Ő jobban tudja azt, hogy kinek mire lehet szüksége!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!