Peking elítéli az amerikai-japán nyilatkozatot, amelyben Kína megfékezéséről volt szó

2021. április 17. 11:04

Szerintük az igazi veszély a térségben Japán, aki a fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba önti.

2021. április 17. 11:04
null

Peking aggasztónak nevezte és határozottan elítélte szombaton az előző napi washingtoni amerikai-japán csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozatot, amely elsősorban a Kína általi fenyegetés elhárításáról szól. Az Egyesült Államok ebben megújította a Japánnak nyújtott biztonsági garanciáját, amely szükség esetén atomfegyverek bevetését is jelenti.

Kína megvédi az érdekeit

„Kína határozottan megvédi nemzeti szuverenitását, biztonsági és fejlesztési érdekeit” –  szögezte le Peking a Kína washingtoni nagykövetsége által kiadott közleményben. „Az amerikai-japán nyilatkozat messze túlmegy a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének szokásos mértékén. A két fél árt harmadik országok érdekeinek, az ázsiai-csendes-óceáni térség országai közötti kölcsönös megértésnek, bizalomnak, békének és stabilitásnak” –  szögezte le a kínai vezetés.

A közös nyilatkozat szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, de japán fennhatóság alatt álló –  lakatlan –  Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren. Washington szükség esetén habozás nélkül teljesíti vállalt kötelezettségét Japán védelmére minden képességével”, ideértve a nukleáris képességeit is –  áll a nyilatkozatban.

Felrótták a japánoknak a fukusimai radioaktív víz óceánba öntését

„Az Egyesült Államok és Japán azt állítja, hogy készek szembeszállni a regionális fenyegetésekkel, pedig a térség biztonságára most a legnagyobb veszélyt az az egyoldalú japán döntés jelenti, miszerint a sérült fukusimai atomerőműben felgyülemlett radioaktív vizet az óceánba engedik” –  olvasható még a kínai közleményben.

A japán kormány a héten döntött úgy, hogy a helybeliek és a szomszédos országok aggodalmai ellenére a sérült fukusimai atomerőmű radioaktív vizét kezelés után a tengerbe engedik. A létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) várhatóan két év múlva kezdi meg a víz tengerbe engedését.

(MTI)

Címlapképen: A Tiltott Város

Kép forrása: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antares007
2021. április 17. 18:10
Elképzelhető mit várhatunk a politikusoktól,ha Japán pont Japán volt ilyen felelőtlen az atommal és most beleengedik 2 év után az urános vizet a tengerbe a jó k. anyjukat.Mit nem tudhatunk még,amit az amik a russzkik és a többi tetvedék politikus és a Gates Musk félék elkövettek.Tulajdonképpen minden embernek úgy kellene kezdenie a napot,hogy imádkozna a redves káros politikusok és pénzügy vezetők haláláért ezzel tudnánk talán megmenteni a földi életet és nem azért imádkozni a furcsa egyházakkal egyetemben,hogy jobb belátásra térjenek,ennyivel lehetne a sakálért izgulni, hátha lesz belőle vegetáriánus.
Esvány
2021. április 17. 17:08
Nem mi telepítettük ki a környzeteszennyező ipart Kínába, ezért hazahozni sem fogjuk. "A légszennyezést majd megoldjátok." Dolgozunk rajta.
Harangláb
2021. április 17. 15:01
Olyan, mint ha a Bidé 19-re lapot húzna...
monuskaroly
2021. április 17. 14:05
A japánoknak elment az esze? Szóba állaz USA-val, a két atomtámadás után? Mikor ott van mellette a világ legnagyobb gazdasága, akivel többekkel együtt tavaly kötöttek kereskedelmi egyezményt. https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/azsia-osszehozta-a-vilag-legnagyobb-szabadkereskedelmi-egyezmenyet-3373468/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!