Az USA kész atomfegyverekkel garantálni Japán biztonságát

2021. április 17. 07:21

A két ország közös nyilatkozatában Washington „minden képességével” vállalta Japán védelmét.

2021. április 17. 07:21
null

Az Egyesült Államok megújította biztonsági garanciáját Japánnak, ez szükség esetén atomfegyverek bevetésére is vonatkozik – derül ki a Joe Biden amerikai elnök és Szuga Josihide japán miniszterelnök pénteki washingtoni találkozóját követően közzétett közös nyilatkozatból.

A védelem kiterjed a Szenkaku-szigetekre is

A dokumentum szerint Washington biztonsági garanciája kiterjed a Kína által magáénak tulajdonított, ám japán fennhatóság alatt álló – lakatlan – Szenkaku- (kínaiul Tiaojü-) szigetekre is a Kelet-kínai-tengeren.

– áll a nyilatkozatban. Az amerikai kormány elítél „minden egyoldalú cselekedetet, amely Japán ellenőrzését hivatott aláásni a Szenkaku-szigetek felett”.

A vitatott hovatartozású szigetek körül az utóbbi időben többször is kínai hajók jelentek meg, további súrlódást okozva a két ország viszonyában. Az Egyesült Államok atomarzenáljával Japán védhatalmának számít. A szigetország területén több ezer amerikai katona állomásozik.

A cél a térség hajózásának a biztonsága

A közös nyilatkozatban Japán és az Egyesült Államok az indiai- és csendes-óceáni térség hajózásának biztonságát emelte ki a nemzetközi joggal összhangban, különös tekintettel a Kelet-kínai- és a Dél-kínai-tengerre, ahol a pekingi vezetés területi követeléseket próbál érvényesíteni. A két szövetséges ország emellett hangsúlyozta a béke és biztonság fontosságát a Tajvani-szorosban. Kína saját területének tarja Tajvant.

A japán kormányfő az első külföldi vezető, akit hivatalos látogatáson fogadott az amerikai elnök, mióta hivatalba lépett. Szakértők szerint ez a lépés is azt mutatja, hogy Washington központi szerepet szán Japánnak abban a törekvésében, hogy csökkentse Kína egyre növekvő befolyását.

(MTI)

Kép forrása: Mandel Ngan / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2021. április 19. 09:30
Erre a szegény vén emberre rá fognak mindent majd ő felel mindenért és közben nem is tudja mi történik körülötte.
pacal pál
2021. április 17. 11:34
Azért ehez Kínának is lehet hogy lesz egy két szava. Ugye emlékszünk még a cccp-usa-kuba sztorira. Ott is hasonló volt a helyzet.
1000bocs
2021. április 17. 11:17
Mintha az összes demokrata azzal riogatott volna Trump megválasztásakor, hogy egy beszámíthatatlan ember ujjai lebegnek az atomtáska gombjai felett... És lám, Trump az USA legbélésebb és leginkábbtárgyaló és megállapodó elnöke lett, míg Biden sorban az összes nagyhatalmat lekezelte, provokálta és fenyegette háborúval. És egy demokrata sem emel szót, nem retteg az atomháborútól... Ilyenek ezek a balosok.
formaegy
2021. április 17. 09:51
Egy kérdés csak Japánhoz! Használnák az atomfegyvert éppen olyan hidegvérrel, mint azt tette ellenük az USA? Nincs több kérdésem! Szóval ezért kellett ez az agysorvadásos elmebeteg Biden, hogy elmebajából adódóan simán kirobbantsa a 3. világháborút! Beindult Európában, (ne feledjük, hogy Ukrajna is az atomfegyver beszerzésével fenyegetőzik, csapatokat vezényel N.o.-ba), most Japánban.... hol lesz a 3. bázis? Mocskos aljas gyilkosok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!