Nemzeti egységkormányt alakított a junta ellenzéke Burmában

2021. április 16. 12:41

„Nemzeti egységkormányt” alakítottak a mianmari katonai junta ellenzői azzal a céllal, hogy felszámolják a hadsereg uralmát az országban – jelentették be pénteken közleményben az egyik tévében.

2021. április 16. 12:41
null

A testületnek tagjai olyan parlamenti képviselők, akiket a hadsereg a február 1-jei katonai hatalomátvételkor megfosztott a hivataluktól, az ország etnikai csoportjainak vezetői és a juntaellenes tüntetések vezetői. Megalakítását Min Ko Naing demokráciapárti aktivista jelentette be egy tízperces felvételen a PVT tévében. Elmondta, hogy miután – valószínűleg nagy áldozatokkal – felszámolják a katonai uralmat, nemzetközi elismerést és támogatást akarnak szerezni.    

Föderatív államot hoznának létre Burmában

A testület nemzetközi együttműködésért felelős tagja, bizonyos Dr. Szasza a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta:

föderális szerkezetű államot akarnak létrehozni, amelyben az etnikumok autonómiát élveznek.    

Korábban ismertté váltak olyan médiajelentések, miszerint az ellenzékiek videokonferencia keretében szervezkedtek, és céljuk volt egy egységkormány megalakítása.   

Néma tüntetések országszerte 

A pénteki napra a tüntetések szervezői néma tüntetést hirdettek meg, azt kérték az emberektől, hogy maradjanak otthon, és csendben gyászolják a junta áldozatait.    

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyet ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2021. április 16. 13:42
Aung Szan Szú Kjí is valahogy így kezdte és hova jutott?
civis72
2021. április 16. 13:10
Nemzeti ?...inkább migráncs kormány az
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!