Merkel az orosz csapatösszevonás visszafordítását követelte Putyintól

2021. április 08. 18:45

Németország mellett az EU és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt.

2021. április 08. 18:45
null

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő közleménye szerint Angela Merkel és Vlagyimir Putyin megbeszélésének témái között szerepelt a „megerősített orosz katonai jelenlét Kelet-Ukrajna térségében”.

A kancellár követelte, hogy a régiós feszültség oldása érdekében állítsák le ezeket a csapatösszevonásokat – áll a közleményben, amely szerint a német kormányfő és az orosz államfő egyebek mellett Bosznia-Hercegovina helyzetéről és Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus ügyéről is tárgyalt.

A német kormány az utóbbi napokban visszafogottabban reagált a kelet-ukrajnai válságövezetben érvényes tűzszünet sorozatos megsértésére, és nemcsak az oroszbarát szakadárokat, hanem az ukrán erőket is a vérontás beszüntetésére szólította fel. Ugyanakkor azt is jelezte, hogy fokozott figyelemmel követi a térségben elindult orosz csapatmozgásokat.

Németország mellett az EU és az Egyesült Államok is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt. Kijev szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától a nemzetközi jog szabályainak megsértésével elcsatolt Krím félszigetre.

(MTI)

Nyitókép: Hannibal Hanschke / POOL / AFP

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mucsay
2021. április 09. 09:04
ja, és tök felesleges merkelről, bidenről vagy az ukránokról beszélni, mert zérót számítanak, merkel tudja is, biden ki tudja mikor mennyire tiszta agyilag, az ukránok meg, na.
mucsay
2021. április 09. 08:58
azért ez a kínai-orosz viszony nem résmentes, főleg, hogy a kínaiak szívük szerint bariznának az amcsikkal. ahogy eddig is ezt tették. ha másért nem, mert ott az a sok amcsi állami kötvény a trezorban. aztán meg, látják, hogy ha még összefognak is az oroszokkal, másik oldalon az usa-eu-india-japán-ausztrália truppal nem tudnak mit kezdeni. úgyhogy sztem usa meg fogja osztani őket, nekimegy az oroszoknak, kína megpróbál pozíciót fogni a zsákmányosztásnál. mi szívunk.
mucsay
2021. április 09. 08:49
nagy hiba volt az oroszoktól hogy a janukovicsot hagyták összeomolni, bár a nyomás csak növekedett volna így is úgy is.
Tehetős Totó
2021. április 09. 04:12
Dolfi meg nem hitte el Sztalingrádnál...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!