Zelenszkij meghívta Kijevbe Orbán Viktort és Áder Jánost

2021. április 20. 12:47

Az ukrán elnök az ukrán függetlenség kikiáltásának 30. évfordulójára rendezett állami ünnepségre hívta meg a magyar állam- és kormányfőt – tudta meg a Népszava.

2021. április 20. 12:47
null

Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót, Áder János köztársasági elnököt, valamint házastársát, Herczegh Anitát is meghívta Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett nagyszabású ünnepségre – írta meg a Népszava a budapesti ukrán nagykövetségre hivatkozva.

A Népszava értesülései szerint „a megemlékezések mellett egy Krím Platform nevű csúcstalálkozót is szervez majd, a Politico brüsszeli hetilap szerint azért, hogy Oroszország felé demonstrálja: a nemzetközi közösség szilárdan kiáll Ukrajna területi integritása mellett és nem ismeri el a félsziget bekebelezését”

A Népszava cikke rámutat, hogy a meghívás egyfajta diplomáciai erődfemonstráció, mely az európai döntéshozókat is megosztja. 

„Zelenszkij Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét szintén meghívta, ám az előbbi „sűrű programjára hivatkozva” elutasította a részvételt, ráadásul az erről szóló levelet „csak” kabinetfőnöke írta alá. A Politico megjegyzi, valószínűtlen, hogy egy uniós vezetőnek már most ilyen sok előre leszervezett augusztus végi programja lenne. Charles Michel viszont úgy nyilatkozott, akár a szabadságát is megszakítja, hogy Kijevbe utazhasson, mert szeretné demonstrálni támogatását” – áll az írásban. 

A lap ezután egynévtelen forrást idézve latolgatásokba bocsátkozik, hogy „vagy mindkét magyar vezető kimenti magát valahogy, vagy kiszervezik az ügyet Ádernek, mivel az ő személyének nincs politikai súlya és ezt tudják Moszkvában is”.

Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mediator01
2021. április 23. 12:04
Ha majd a kárpátaljai magyarok biztonságban élhetnek a saját nyelvüket használva, na, majd akkor lehet mérlegelni egy ilyen meghívást. Ez a Zelenszkíj hülyének néz bennünket!
borsika
2021. április 21. 18:53
Majd a kárpátaljai magyarok autonómiájának a születésnapjára hívj vendégeket.
lynx
2021. április 21. 17:46
Ukrajna nem biztonságos ország.
zuriktodor
2021. április 21. 10:24
ezt vissza kell utasítani. nincs elegendő garancia arra, hogy élve visszajönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!