Nem kapna automatikusan uniós oltási igazolványt, akit keleti vakcinával oltottak

2021. április 29. 17:07

Csak az EMA által engedélyezett oltásokat kötelező elfogadni az uniós oltási igazolványban.

2021. április 29. 17:07
null

Elfogadta az Európai Parlament az úgynevezett digitális zöld igazolványról, vagyis az európai vakcinaútlevélről szóló jogszabálytervezetet – írja a Magyar Hang. Az igazolványnak tanúsítania kellene, hogy tulajdonosát beoltották a koronavírus ellen, vagy hogy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik, illetve már átesett koronavírus-fertőzésen.

Leszavazta a többség azonban azokat a módosítókat, amelyek az Európai Unió által jelenleg még nem engedélyezett vakcinák esetében is azok automatikus és kölcsönös elfogadására szólították volna fel a tagállamokat. 

A tagállamoknak abban az esetben kell elfogadniuk más tagállam által kiállított oltási igazolást, ha az oltóanyagot az Európai Gyógyszerügynökség már engedélyezte (jelenleg ilyen a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen oltóanyag). Minden tagállam maga döntheti el, hogy olyan oltóanyaggal elvégzett oltásról szóló igazolást is elfogad-e, amely legalább az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt kapott oltóanyagokat tartalmazó listáján szerepel. A kínai Sinopharm jóváhagyása április végén várható, a Szputnyik V. esetében azonban nincs céldátum, mert még kiegészítő adatokra van szükség.

A határozatot 540 szavazattal, 119 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett fogadták el (Ez az uniós polgárokra vonatkozott, egy másik, hasonló javaslatot is elfogadtak, amely a nem uniós állampolgárokat érinti.) Ez azt jelenti, hogy megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások, a digitális zöldigazolványt júniusban szeretnék bevezetni

Nyitókép: Jorge Bernal / AFP 

Összesen 323 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. május 01. 15:52
Na és akkor Orbán csodálkozik, hogy a normális emberek az EU által elfogadott oltóanyagokkal szeretnének oltakozni. Orbán most fog majd szembesülni hebrencs, elhamarkodott és felelőtlen döntéseivel. amikor majd magyarok milliói fogják átkozni a nevét is amikor utazgatni szeretnének az EU-n belül !
Hattori
2021. április 30. 15:02
majd azok az országok elismerik, akik számítanak a magyar túristákra. másrészt meg jobb lenne, ha a magyarok itthon költenék el a pénzüket és nem külfölön!!!
fogas paduc
2021. április 30. 09:24
A libbancsok mindig bebizonyítják, hogy hogyan kell az emberek közé bármilyen ürüggyel árkot ásni.
geyza1947
2021. április 30. 09:16
Ha keleti vakcinák gyártói nem hajlandóak igazolni a termékeiket, annak csakis egy oka van, valamit tikolnak. Egyetértek, ha az EU engedélyhez köti, egy oltás nem játék, csak azoknak akik szeretnek kockáztatni !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!