Kamikaze-drónokkal támadtak rendőrökre a drogkereskedők (VIDEO)

2021. április 21. 19:33

A mexikói drogkartellek robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak biztonságiakra.

2021. április 21. 19:33
null

Drogkartellek tagjai robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak rendőrökre és katonákra legalább három mexikói állam területén – közölte szerdán a mexikói védelmi minisztérium.

Minden eddiginél erőszakosabb kartell jelent meg Mexikóban

Luis Cresencio Sandoval védelmi tárcavezető szerint az ország egyik legkegyetlenebb és legerőszakosabb kartellje, a Jalisco Új Generáció áll a támadások hátterében. Hozzátette, hogy ilyen jellegű dróntámadásokat követtek el Jalisco, Guanajuato és Michoacán államokban.    

Szerinte ez a jelenség aggodalomra ad okot, de – mint fogalmazott – a drónok hatékonysága elmarad a kartellek elvárásaitól,

mert a viszonylag könnyű eszközök nem képesek elegendő robbanószert szállítani a nagyszabású pusztításhoz.    

Sandoval beszámolt arról, hogy a héten a Michoacán államban található Aguililla településen két rendőr sebesült meg egy dróntámadásban. A térség ellenőrzéséért a Jalisco Új Generáció küzd a rivális Új Michoacán Család nevű bűnszervezettel, amely a Viagras, illetve Egyesült Kartellek néven is ismert.    

Kézigránátot, C4-et, robbanóanyagokat szereltek a drónokra

A hatóságok korábban nem írták le pontosan a szerkezeteket, de a helyi sajtó szerint kézgránátokat erősítettek a távirányítású repülőeszközökhöz, bár a közzétett felvételeken ragasztószalaggal rögzített robbanószercsomagokat lehetett látni.    

Sandoval szerint az aguilillai támadás ügyében a drónt irányító gyanúsítottat őrizetbe vették.

Ugyanakkor a helyzet nyilvánvalóan elszabadult a hatóságok ellenőrzése alól, mivel rendőri és katonai erősítést küldtek a településre április elején  a rend helyreállítására. A bűnözők lopott teherautókkal próbálták eltorlaszolni a településre vezető utakat. A kartellek és helyi lakosok emellett az utakon mély árkokat is ástak, hogy távol tartsák riválisaikat, illetve a rendőrségi konvojokat. A hadsereg számára komoly aggodalmat keltett, hogy az aguilillai lakosok tüntetéseket szerveztek egy helyi katonai bázis mellett.    

„Néhány nappal ezelőtt volt néhány incidens, amelyek során lakosok jöttek a bázishoz, és követelték a csapatok távozását” – mondta Sandoval. Egyes tisztségviselők szerint a tüntetők valójában a bűnszervezetek fizetett emberei voltak, mások viszont azt állítják, hogy mindössze nagyobb biztonságot szeretnének az úttorlaszok miatt a külvilágtól hetek óta elvágott Aguilillában.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/EFE/Francisco Guasco

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makám
2021. április 22. 09:53
https://www.youtube.com/watch?v=9Yfh8I3E47o https://www.youtube.com/watch?v=hGyLjO7KWeU olcsó kínai permetező drón. 10litert tud emelni és kb fél óráig repked vele. 10l az 10kg az még feketlőporral is komoly romboló kapacitás. a fél óra repülés kb 50km/h-val számítva ahol még alacsony a légelleneállás kb 25km hatósugár. programozottan, külső beavatkozás nélkül. védekezni nem lehet ellene max gps zavarással, de akkor még mindig távirányítható és 3/4/5g-n kersztül élő videókapcsolattal.
august
2021. április 22. 08:17
A legveszedelmesebb ezekben az eseményekben tulajdonképpen az, hogy a drogkartellek, -úgy is mondhatjuk, piaci igényeket elégítenek ki. Vagyis óriási pénzek vannak a drogüzletekben. A másik rémisztő, tán a legveszélyesebb a környezetre, hogy a területeken élőknek a megélhetése is kapcsolódik valamilyen formában a droghoz, pl.-alapanyagtermlés.. Vagyis van olyan terület, ahol a drog az egyetlen megélhetési forrás. -Ezért kiirthatatlan, mint Afganisztánban
Senki Alfonz
2021. április 21. 20:39
Csak az aljnövényzet birkózgat a maradék morzsányi piacért, a magas ősfák pedig elszedik az összes napfényt és a gyökereik elszívják a tápanyagokat. Hülye, sőt hüje MTI!!!!
zakar zoltán béla
2021. április 21. 20:37
biden babái...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!