Járóka Lívia: Európa és a világ roma közösségei újra nagyok és sikeresek lesznek

2021. április 08. 17:44

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából köszöntötte a romákat Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke.

2021. április 08. 17:44
null

„Ez a nap középpontba helyezi kultúránk csodálatos értékeit, nyelvi sokszínűségünket, történelmünket és mindazt az emberfeletti akaratot és kitartást, mely a roma embereket jellemzi” – hangsúlyozta Járóka Lívia ünnepi köszöntőjében.

Járóka emlékeztetett arra, hogy a 2020-as év az egészségügyi és gazdasági válság sújtotta világ szenvedéseiről és megpróbáltatásairól szólt. „A Covid-19 járvány roma közösségeinket kiemelten sújtotta, és veszélybe sodorta sok cigány embertársunk boldogulását.

– mondta.

Járóka kiemelte, hogy a mai megemlékezés ilyen vészterhes időkben egyben fontos üzenet is a cigányság számára. „Új reményről szól ez a nap. Arról, hogy Európa és a világ roma közösségei újra nagyok és sikeresek lesznek. Felemeltetésről, hogy a jövőben sok tehetséges roma fiatal, fiúk és lányok egyaránt, rengeteg munkával és tanulással, küzdelemmel és szorgalommal, de felemeltetnek, és képviselve közösségeinket siker koronázza útjukat.

Nekünk ezért kell dolgoznunk nap, mint nap, hiszen felelősek vagyunk egymásért, felelősek vagyunk a roma közösségeinkért”

– emelte ki az EP alelnöke.

1990 óta április 8-án ünnepeljük a Nemzetközi Roma Napot, mely idén az első Roma Világkongresszus 50. évfordulója is.

 Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. április 09. 13:54
"a világ roma közösségei újra nagyok és sikeresek lesznek" Mikor voltak nagyon és sikeresek azok a roma közösségek? Az özönvíz előtt? Hülyeidióta.
Harangláb
2021. április 08. 23:13
Abban biztos vagyok, hogy a cigány közösségek egyre nagyobbak lesznek, a sikeresség kicsit bonyolultabb kérdés.
Ben Jeremiah
2021. április 08. 20:55
Az a baj, hogy nemhogy dicső múlt nincs, de SEMMILYEN múlt nincs. A jövás-menésben felvettek pár szokást, szót, mesét - de nincs mihez visszanyúlni.
írmag
2021. április 08. 20:15
A cigányfúró élezés nálunk sem működik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!