Hogyan hat a Brexit az Egyesült Királyságba történő bevándorlásra?

2021. április 06. 15:00

Az EU-n belül szabadon áramló munkaerő helyét London által kontrollált, a Nemzetközösség országaiból induló migráció válthatja fel. A Migrációkutató Intézet elemzése.

2021. április 06. 15:00
null

Az Egyesült Királyság négy éve jelezte hivatalosan, hogy kilépne az Európai Unióból. Hosszas tárgyalások és huzavona után végül 2020. január 31-én hagyta el a szigetország az integrációt – kezdi elemzését Veres Kristóf György, a Migrációkutató Intézet kutatója.

A kilépéssel az Egyesült Királyság bevándorlási szabályozása is megváltozott, életbe lépett 2021. január 1-től egy új, pontalapú rendszer. Ezzel érvényét vesztette az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának joga a szigetországban. Az új keretrendszer gyökeresen fogja megváltoztatni az országba irányuló legális migrációt – állítja a szerző.

Az Unióból történő bevándorlás 2015-ben ért a csúcsra, az ekkor érkező 216 000 emberrel 3 millióra nőtt az országban élő uniós állampolgárok létszáma. Ez 2004 -hez képest háromszoros emelkedést jelent. A Brexit-népszavazás önmagában is komoly töréspontot jelentett, a kontinensről érkező bevándorlás 2019-ben már csak 58 000 fős nettó migrációról lehetett beszélni.

Az új pontalapú bevándorlási struktúra következtében az uniós állampolgárok semmilyen előnyt nem élveznek a világ egyéb pontjairól érkezőkkel szemben, sőt a cél, hogy az Egyesült Királyság gazdasága többé ne az EU-ból érkező olcsó munkaerőtől függjön.

A kutató ennek eredményeként ara számít, hogy a jövőben az Unióból – főként a keleti tagállamokból – induló bevándorlás tekintetében komoly visszaesésére lehet számítani. Ennek helyébe pedig a Nemzetközösség országaiból érkező, London által kontrollált migráció jut majd döntő szerephez a szigetországban a közeljövőben – fejti ki.

A teljes elemzést itt olvashatja.

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2021. április 06. 16:44
A részletes szabályozásban szerepel: megfelelő szakmai tudás és nyelvtudás alapján fogadnak be bevándorlókat, akik a munkaerőpiacon azonnali munkát tudnak vállalni! Nem migránsokat, hanem szakképzett munkaerőt várnak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!