Egy brit egyetem szerint a helyesírás a fehér férfiak elitizmusa

2021. április 14. 22:45

Az új irányelvek szerint a brit oktatóknak „el kell fogadniuk a helyesírási, nyelvtani vagy egyéb nyelvi hibákat, ha azok nem akadályozzák jelentősen a kommunikációt”.

2021. április 14. 22:45
null

Nagy-Britannia egyetemi oktatóit felszólították, hogy ne pontozzák le a dolgozatokat helyesírási hibák miatt, mert a jó angol nyelv megkövetelése „homogén észak-európai, fehér, férfi elitizmusnak” tekinthető – írja a The Daily Mail. Mint írják, számos egyetem „befogadó értékeléseket” vezetett be azért, hogy csökkentse a fehérek és feketék, az ázsiaiak és egyéb etnikai kisebbségekhez tartozó egyetemi hallgatók közötti teljesítménybeli különbségeket, valamint csökkentse a szegényebb anyagi háttérrel rendelkezők magasabb lemorzsolódási arányát.

„Befogadó értékelések”

A Hull Egyetem részéről kijelentették, hogy „megkérdőjelezik a status quót”, és egyes tantárgyakban megszüntetik az írott és beszélt angol nyelv magas szintű ismeretének követelményét, mert ezt a „fehér férfiak elitizmusának” tekintik. Azt állították, hogy azokat a diákokat, akik az angol nyelvet második nyelvként beszélik, avagy diszlexiások, illletve rosszabb középiskolából érkeztek, úgy érezhetik, hogy hátrányban vannak képzettebb és helyben született, ezáltal „privilegizáltabb” társaikkal szemben.

A Londoni Művészeti Egyetemen az írásbeli munka értékelésére vonatkozó új irányelvek szerint az oktatóknak „el kell fogadniuk a helyesírási, nyelvtani vagy egyéb nyelvi hibákat, ha azok nem akadályozzák jelentősen a kommunikációt, és a dokumentum nem írja elő kifejezetten, hogy a formailag pontos nyelv külön megjelölt követelmény”.

Frank Füredi, a Kenti Egyetem professzora megjegyezte: az inkluzív értékelés társadalom mérnöki eszköz, amely sérti az egyetemi oktatás normáit”. Hozzátette: „az értékelési színvonal csökkenése gyengíti azt az elvárást, hogy a hallgatók jobban teljesítsenek. Rosszabb esetben az írástudatlanság normalizálását jelenti, miközben a diákok oktatása helyett a növendékeknek hízeleg”.

Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rick Deckard
2021. április 18. 00:42
"A test társadalmi észleléséről írt tanulmányában Bourdieu azt írja, hogy a személyiség valamennyi megnyilvánulása közül a test fejezi ki a legadekvátabban a személyiség természetét. A test nyelvként viselkedik. Ez a nyelv nem választható el a társadalmi hovatartozás természetessé tett, legitimizált nyelvétől. A jelek nem pusztán fizikai jelzések, hanem kulturális előállítású megkülönböztetések. A saját testünkről kialakított társadalmi képet a társadalmi osztályozási rendszer alkalmazása révén nyerjük. A feszélyezettség vagy fesztelenség egyenlőtlen megoszlásban jut ki az osztályok tagjainak. Az egyének felismerik az elfogadott külalakról és magaviseletről alkotott képzetet, de egyenlőtlen mértékben rendelkeznek a megvalósításhoz szükséges eszközökkel." https://hu.wikipedia.org/wiki/Bourdieu_fogyaszt%C3%A1selm%C3%A9lete
kulalak
2021. április 15. 22:55
Jane Austen, Agatha Christie forog a sírjában. JKRowling csak azért nem, mert még él.
zakar zoltán béla
2021. április 15. 16:42
BARMOK-kisegítő iskola!
Orange79
2021. április 15. 16:20
Lassan visszamaszunk a fara, hogy a vademberek ne erezzek feszelyezve magukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!