Három árva orángutánbébit mentettek meg Borneón

2021. április 07. 18:33

A Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF) február közepe óta három 6-10 hónapos állatot kellett megmentsen, melyek anyját valószínűleg megölték.

2021. április 07. 18:33
null

A teljes 2020-as évben öt orángutánkölyköt fogadott be a BOS Foundation Alapítvány, párat ezek közül az anyaállattal együtt. A BOSF németországi kirendeltségének vezetője, Daniel Merdes szerint a tendencia aggodalomra ad okot.

„Örömöt, ugyanakkor bánatot okoz a hármas mentés híre: örömöt, mert három életet sikerült megmenteni a fajkihalás elől, de bánatot, mert ez valójában három megölt orángutánanyát jelet” – fogalmazott a szakértő.    

A három kisállatot – Onyert, Ramangait és egy még névtelen nőstényt – a BKSDA indonéz természetvédelmi hatóság vette át falusiaktól.    

A fiatal emberszabásúak a BOSF Nyaru Menteng központjában kapnak orvosi kezelést és felkészítik őket a későbbi életre a dzsungelben.    

„Ez a három mentett orángutánbébi jelzi, hogy a fakitermelés és az erdei ökoszisztémák felelőtlen kizsákmányolása még mindig tart. Élőhelyeik elpusztítása kényszeríti arra a vad orángutánokat, hogy a táplálékkeresés során a kertekbe és termőföldekre vándoroljanak, ami az emberek és állatok közötti konfliktusokhoz vezetnek” – mondta a helyi programigazgató, Denny Kurniawan.    

A BOSF állatorvosa, Agus Fahroni azonban biztos abban, hogy az egyelőre még magatehetetlen kicsiny majmok hamarosan elkezdhetik a rehabilitációs folyamatot. Jelenleg mindhárom újonnan érkezett orángután karanténban van, és bár a trauma jeleit mutatják, pozitív változások is észlelhetők rajtuk.    

Egy 2018-ban végzett kutatás szerint a borneói orangutánok száma az elmúlt évtizedekben több mint 100 ezerrel csökkent.

Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2021. április 08. 08:58
"Három árva orángutánbébit mentettek meg Borneón" Kérem melléírni azt is, hogy mindeközben hányezer magzatot öltek meg az európai és észak-amerikai abortuszklinikákon, vagy hány gyermeket tettek utcára, vagy "mondott le róla" az anya. Csak hogy teljesebb képet kapjunk...
levig79
2021. április 08. 08:57
Jöhet főpolgármesternek BP-re bármelyik, gyanítom teljesítményben nem fog elmaradni a baromarcúhoz képest.
vastaps
2021. április 07. 23:48
...a Panda mostansag mar nem divat. (Kinai szar)
annamanna
2021. április 07. 21:19
Ahová pálmaolajat ültetnek, később már más nem terem. Még csak visszaerdősíteni sem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!