Erdogan válaszolt Mario Draghi diktátorozós megjegyzésére

2021. április 15. 13:30

Recep Tayyip Erdogan elnök azzal vádolta meg szerdán Mario Draghi olasz miniszterelnököt, hogy „tisztességtelenül és tiszteletlenül” viselkedett, amikor a török ​​elnököt „diktátornak” nevezte.

2021. április 15. 13:30
null

A múlt héten Mario Draghi szerint Erdogan „megalázta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét ankarai látogatása során”, és felszólított, hogy „egyenesek legyünk a diktátorokkal”.

Erdogan erre válaszul Ankarában szerdán egy rendezvényen azt mondta, hogy Draghi „megsértette Törökország és Olaszország kapcsolatait”, valamint azt állította. hogy az olasz miniszterelnök nem rendelkezik megfelelő demokratikus felhatalmazással kritika megfogalmazásához.

„Az olasz miniszterelnök nyilatkozata teljesen tisztességtelen és abszolút tiszteletlenség” – mondta Erdogan. „Azt reméltük, hogy a Törökország és Olaszország közötti kapcsolatok jóra fordulhatnak, de ez a Draghi nevű ember a kijelentésével megtorpedózta mindezt” – mondta.

– tette hozzá Erdogan egyértelműen utalva a fasiszta diktátorra, Benito Mussolinire. 

Sofagate

Mario Draghi, az Európai Központi Bank volt elnöke nem választásokon került hatalomra. Olaszország elnöke februárban kérte fel egy új kormány vezetésére, miután az előző koalíció összeomlott a pártok közötti csatározások következtében.

Ursula von der Leyen és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a múlt héten Ankarában találkoztak Erdogannal, hogy megfogalmazzák az EU aggodalmait a Törökországban tapasztalható emberi jogi helyzettel kapcsolatban.

A megbeszélésen von der Leyen egyértelműen megdöbbent, amikor a két férfi leült a két előkészített székre, ezzel egy, a szobában elhelyezett kanapéra szorítva őt.

NATO

A Törökország és Olaszország közötti kapcsolatok NATO szövetségesekként az elmúlt években nagyrészt pozitívak voltak.

Kétoldalú tárgyalásokat folytattak a líbiai konfliktusról, valamint a Földközi-tenger keleti részén lévő feszültségekről és védelmi együttműködésről egyeztettek. Az Ankara és az EU közötti kapcsolatok azonban már régóta feszültek, különösen azután, hogy a 2016-os sikertelen törökországi puccs több ezer ember letartóztatáshoz, gyakorlatilag politikai tisztogatásokhoz vezetett az országban. 

(Reuters)

Fotó: MTI/EPA/Török elnöki hivatal sajtóirodája

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiiisteleeeki
2021. április 16. 02:25
„Úgy kerültél oda, hogy kineveztek. Téged nem választottak meg. Ahhoz, hogy valaki Tayyip Erdoganról ilyen észrevételeket fogalmazhasson meg, először is tisztában kell lennie saját történelmével, de úgy tűnik, hogy te nem vagy” https://youtu.be/sQiQii9GJwU
Türelem
2021. április 15. 18:07
Mindez jelzi az EU politikai, gazdasági, katonai súlyát.........
Knerten
2021. április 15. 16:01
PONTOSAN ÍGY kell ezeket helyre tenni.
péterx
2021. április 15. 15:59
Sokkal célszerűbb realista török-politikát folytatni, úgy, ahogy Orbán teszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!