Ukrán értesülés: a Krímbe hamarosan még 25 orosz zászlóalj érkezése várható

2021. április 04. 23:02

Joseph Borrellt aggasztják az orosz csapatmozgások az ukrán határ mentén.

2021. április 04. 23:02
null

 Aggodalmát fejezte ki vasárnap az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az ukrán határ mentén összevont orosz csapatok miatt, és

kiállt Ukrajna szuverenitása mellett.

Josep Borrell nem sokkal Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel folytatott telefonos egyeztetését követően Twitter-üzenetben szögezte le: az EU határozottan kiáll Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, illetve bejelentette, hogy áprilisban az unió külügyminiszterei további megbeszéléseket tartanak ukrán hivatali partnerükkel. A héten Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök a kijevi parlament rendkívüli ülésén azt közölte, hogy Oroszország nemrég – a közelgő „Nyugat 2021” elnevezésű hadgyakorlat leple alatt – komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint az általa ideiglenesen megszállt Krím félszigetre.   

Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kifejtette, hogy március 30-i adatok szerint jelenleg az orosz-ukrán határ mentén, valamint a Donyec-medencei ideiglenesen megszállt területeken és az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krímben 28 orosz taktikai zászlóalj tartózkodik.

Ukrán értesülés szerint a Krímbe hamarosan még akár 25 hasonló zászlóalj érkezése várható,

ami már – szavai szerint – összességében komoly veszélyt jelent az ukrán állam biztonságára. A Kreml részéről a csapatmozgásokról szóló hírt nem cáfolták, ám hangsúlyozták, hogy Moszkva nem kíván fenyegetően fellépni.

Címlapkép: MTI/EPA/Valda Kalnina

 

(MTI)

Összesen 374 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2021. április 06. 18:15
Pont erről írtam! Hazug történelmi írásokból hiába idézgetsz. Az úgynevezett sztyeppei népek tervszerű lakhelyváltása közben a Fekete-tenger vidékén is éltünk, mielőtt visszatértünk a Kárpát-medencébe. A történelem tudósoknak el kéne fogadniuk a tervszerű lakhelyváltást és minden a helyére kerülne és nem kéne vitatkozzunk, honnan is a görögök kultúrája. Pont a krim vidékén éltünk együtt a görögökkel, mielőtt a mai görögország vidékére vándoroltak. A mi utunk még vahy kétszer körbe vitt ázsián, aztán értünk ide vissza, de a fejlett mezőgazdaság mindig jellemző volt, ami igencsak meglepi a lineárisan történelmet szemlélőket.
Zeta
2021. április 06. 14:27
https://www.facebook.com/photo?fbid=320779546319579&set=a.113898387007697
SwordFish
2021. április 05. 20:35
Biden húzogatja az orosz medve bajszát!
Box Hill
2021. április 05. 19:22
Egyiknek sincs sok köze a Krímhez, legfeljebb mint gyarmatosító: A Krím félszigetet csak 1783-ban gyarmatosították az oroszok. 1897-ben lakosságának 36%-a volt tatár és csupán 33%-a orosz. A kommunisták népírtása után 1959-ben 0% volt a tatár és 71% volt az orosz. (Wikip. és Rand McNally Atlas of World History)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!