Biden meggondolta magát: májusban mégis megemelik a menekültek befogadási kvótáját

2021. április 17. 08:53

Az elnök azután döntött így, hogy a pénteki rendeletében még a Trump-féle limit szerepelt.

2021. április 17. 08:53
null

Joe Biden amerikai elnök szövetségesei és segélyszervezetek megrökönyödtek pénteken azon a sürgősségi rendeleten, miszerint a kormány nem emeli meg az elődje által megszabott menekültbefogadási kvótát, emiatt a Fehér Ház még este bejelentette, hogy az elnök májusban mégis megemeli a 15 ezer fős keretet.

Eredetileg indokoltnak tartotta a kvóta meghagyását

A rendeletben az elnök azzal indokolta a kvóta meghagyását, hogy „az továbbra is indokolt humanitárius megfontolásból és a nemzeti érdek szempontjából”. De ha a kvóta betelik a folyó pénzügyi év október 1-jei vége előtt és továbbra is fennáll a rendkívüli menekültügyi helyzet, akkor az elnök megemelheti a plafont – olvasható a rendeletben.

Meghátrált a kritikáktól

A rendeletet azonnal számos kritika érte Biden szövetségesei részéről a washingtoni kongresszusban, Dick Durbin demokrata párti szenátor például elfogadhatatlannak nevezte. Menekültügyi szervezetek úgy reagáltak, hogy ha nem is lehetséges a kvóta megemelése az eredetileg megígért szintre, fontos jelezni, hogy Amerika ismét világvezető lesz az elnyomottak befogadásában.

Ezek hatására Jen Psaki fehér házi szóvivő később azt mondta: az elnök várhatóan május 15-éig megemeli a kvótát. Azt nem árulta el, hogy mennyivel, és hozzátette: „Tekintve, hogy nagyon alacsony kvótát örököltünk, nem valószínű, hogy az elnök 62 500 fősre tudja majd emelni azt, ahogy két hónappal ezelőtt ígérte a kongresszusban”.

Az elnök februárban az idei pénzügyi évre ígérte a 62 500 fős kvótát, a jövő pénzügyi évre vonatkozóan már 125 ezer főset.

(MTI)

Kép forrása: Andrew Hamik / AFP

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kòn bandi
2021. április 17. 16:35
Kriptaszökevény.
fatman
2021. április 17. 14:19
annyira kell szétcseszni az egybekúrt államokban a helyzetet, h olyan sokan legyenek felháborodva ezektől a mocskoktól, h már csalással se tudják behúzni a választásokat... sajnos ebbe az irányba megyünk...
fatman
2021. április 17. 14:14
haha, megint megmondták neki, h mi a véleménye...
Ma is bukik a Zorbán...
2021. április 17. 14:02
Markos-Nádas róla mintázhatta Hugyos Józsi bácsi figuráját? Az elvtársak beszólrak neki, hogy nem eléggé alávaló, erre maga alá piszkított... Az ÁVÓ Rádióba szoktak így betelofonálgatni a nyugdíjas bolsevista pribékek Bolgárnak, hogy az ellenzék -úgymond- "nem csinál semmit". Tehát nekik az a mérhetetlen gyűlölködés, hazudozás amit a Moslék művel, az "semmi", még ennél is többet akarnának. Mint most Bidé elvtársai Amerikában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!