Az ENSZ emberi jogi főbiztosa örül Derek Chauvin elítélésének

2021. április 21. 19:20

Michelle Bachelet üdvözölte a Floyd-ügy fejleményeit, aki szerint valódi változásra van szükség a rendőrök munkavégzésének módjában, nem csak az Egyesült Államokban.

2021. április 21. 19:20
null

Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán üdvözölte, hogy az esküdtszék előző nap bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet az afroamerikai George Floyd meggyilkolásában, ugyanakkor annak a meggyőződésének is adott hangot: szigorúbb intézkedésekre van szükség az Egyesült Államokban a hasonló halálesetek megakadályozása érdekében.    

Bachelet további intézkedéseket szorgalmaz

„Véget kell vetni annak, hogy büntetlenül maradnak az ilyen bűncselekmények és jogsértések a biztonsági erők részéről. Szigorú intézkedésekre van szükségünk a további hasonló gyilkosságok megelőzéséhez” – vélekedett Bachelet a genfi hivatala által kiadott közleményben.    

Az ENSZ-főbiztos szerint azonban a rendőri erőszak újabb, szintén afroamerikaiak halálával végződő esetei arra mutatnak, hogy

az amerikai rendőrség reformja önmagában kevés ahhoz, hogy megakadályozzák a hasonló helyzeteket.    

Az ohioi lány ügye is szóba került

Kedden egy rendőr lelőtt egy 16 éves afroamerikai lányt az ohiói Columbus városában, miután késelési kísérletről szóló bejelentésre érkezett egy családi házhoz. Az eset mindössze fél órával azelőtt történt, hogy egy minneapolisi bíróságon az esküdtszék minden vádpontban bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrtisztet a Floyd-ügyben.    

Bachelet úgy fogalmazott: ideje, hogy a szavak helyét a tettek vegyék át, és valódi változásra van szükség a rendőrök munkavégzésének módjában, nem csak az Egyesült Államokban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flow777
2021. május 13. 16:34
Az emberi jogok főbiztosa örül az emberi jogok megsértésének. Még ha bűnös is lenne Chauvin (szerintem nem ő okozta Flyod halálát), az európai jogszabályok szerint 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetnék. Amerikában viszont 40 évet is kaphat, és emellett - bár ott is alkotmányos alapelv a kétszeres elítélés tilalma ,,double jeopardy" néven - egy másik bíróság, a szövetségi nagy esküdtszék az alapüggyel egy időben ugyanazért a bűncselekményért eljárást indított ellene Floyd emberi jogainak megsértése, ,,gyűlölet-bűncselekmény" vádjával, ami miatt elméletileg akár életfogytiglani börtönbüntetést vagy halálbüntetést is kiszabhatnak ellen (és a másik három rendőrtiszt ellen) a ,,humanitás" és a ,,tisztességes eljárásjog való jog" nevében.
Vallasz Vilmos
2021. április 22. 06:51
Remélem egy rendőr sem fog a segítségére sietni, amikor egy floyd-féle behatol az otthonába és kést tart a nyakához. Vagy fentanyl hatása alatt áthajt rajta. Valószínűleg nem is lesz elég rendőr, remélem mind kilépnek és elmennek egy jól fizető biztonsági szolgálathoz. Nem teljesen ártatlan a rendőr, de a három vádban pont nem volt bűnös.
bagira
2021. április 22. 05:25
Ma már a bűn naponta felszólítja az erényt önigazolásra.
röviden
2021. április 22. 02:01
Oszlassák fel az állami erőszakszervezeteket, lesz, aki a helyükbe lép. Mint Szomáliában vagy Dél-Szudánban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!