A rotterdami nők csaknem fele még mindig szexuális megfélemlítést és zaklatást tapasztal az utcán

2021. április 25. 09:44

Büntethetővé tették az utcai gúnyos szexuális zaklatásokat, ez az adatok legutóbbi összegyűjtése során öt év alatt sem csökkent – jelentette az ANP.

2021. április 25. 09:44
null

A rotterdami nők csaknem fele még mindig szexuális megfélemlítést és zaklatást tapasztal az utcán a férfiak részéről – állapította meg a rotterdami Erasmus Egyetem új kutatása.

Annak ellenére, hogy jogi lépéseket tettek és nyilvános kampányok büntethetővé tették az utcai gúnyos szexuális zaklatásokat, ez az adatok legutóbbi összegyűjtése során öt év alatt sem csökkent – jelentette az ANP. A kutatók megállapították, hogy a nők 47%-a azt mondta, hogy az utcai zaklatásnak ezzel a formájával kell megküzdenie. Ez gyakorlatilag megegyezik a 2016-os esettel. „Ugyanakkor sok nő még mindig inkább nem megy ki az utcára éjszaka, vagy nyomást éreznek arra, hogy másként öltözzenek” – áll az ANP jelentésében.

A kutatók azt is megállapították, hogy az ügy iránti tudatosság megnőtt a kampányok miatt, amelyeket a hatóságok ennek a kérdésnek a kezelésére indítottak. Ilyen mozgalomra példa volt a „pikpraat van de straat” kampány, amelyet Rotterdam önkormányzata indított el 2017-ben. A kampány során az önkormányzat egy StopApp nevű külön alkalmazást indított el, amely lehetővé tette a nők számára, hogy névtelenül jelentsék az utcai zaklatásokat. A vizsgálatban részt vevő nők azt is jelezték, hogy a fiatalok oktatásában nagyobb figyelmet kell fordítani erre a kérdésre – írja az Nltimes.

Nyitókép: Robin Utrecht – MTI

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. április 26. 01:04
Talán nem kellett volna zaklatókat importálni.
zakar zoltán béla
2021. április 25. 15:14
Lépjetek be egy hárembe!
nempolitizálok
2021. április 25. 13:51
Még szép. A dánok egyszerűen nem bírnak magukkal, rávetik magukat a norvég nőkre. A svájciak, pedig egyenesen tragédia, az összesnél ott a kés amit használnak is.
__Y__
2021. április 25. 13:38
Jó lenne tisztázni, hogy mit is jelent pontosan ez az "utcai gúnyos szexuális zaklatás". Ez füttyögés, vagy odaszólás, vagy fenyegetés, vagy micsoda?? Mert azért nem ártana különbséget tenni a bunkó odaszólás(elismerő füttyögés stb.) és aközött hogy valakit megerőszakolnak(vagy fenyegetik,megpróbálják megerőszakolni). A bunkóságot nem szankcionálnám, én egy olyan országban szeretnék nem bunkó lenni, ahol a bunkóság nincsen betiltva. Nyilván ha valaki ténylegesen zaklatja,megfélemlíti a másikat, azzal szemben fel kell lépni, persze lehet ezen vitázni, hogy hol legyen meghúzva a határt, de semmiképpen nem helyes egy kategóriába összemosni ezeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!