Vatikán: Katolikusok is beoltathatják magukat a Johnson & Johnsonnal, de azért jobb lenne elkerülni

2021. március 18. 11:51

A katolikus egyház szerint az oltóanyag elfogadható abban az esetben, ha nincs más megoldás.

2021. március 18. 11:51
null

A katolikusok is beoltathatják magukat a Johnson & Johnson vakcinájával, de ha van rá lehetőség, akkor jobb lenne, ha más oltóanyagot választanának – közölte legfrissebb iránymutatásában a Vatikán a USA Today szerint, amelynek cikkét az Index szemlézte.

A közleményben hangsúlyozták: a hívőknek „morális kötelességük” az, hogy magukat és másokat megvédjenek a vírustól, azonban ha van lehetőségük rá, akkor ezt nem a Johnson & Johnson vakcinájával kellene megtenniük.

Az egyház ugyanis erkölcsileg problémásnak tartja a vakcinát amiatt, hogy az oltóanyag kifejlesztéséhez és gyártásához abortált magzatok szöveteit is felhasználták.

Egy amerikai püspök például a napokban egyenesen kijelentette, hogy az oltóanyag

morálisan kompromittálódott, és ezért elfogadhatatlan.

Ezzel szemben azonban az Amerikai Püspökök Konferenciája, valamint a Vatikán is azt nyilatkozta, hogy az oltóanyag elfogadható abban az esetben, ha nincs más megoldás. A Vatikán közleményében az áll, hogy ha nem áll rendelkezésre „etikailag kifogásolhatatlan” oltóanyag, 

akkor morálisan elfogadható, hogy azokkal a vakcinákkal oltassák be magukat, amelyek gyártásához és kifejlesztéséhez abortált magzatok szöveteit is felhasználták.

Egyébként a Pfizer- és Moderna-vakcinák fejlesztéséhez is felhasználtak ilyen szöveteket, azoknál az oltóanyagoknál viszont a gyártás során már nincs rájuk szükség.

Nyitókép: MTI/AP/David Zalubowski

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
delphinus
2021. március 19. 15:06
Ha az okoskodás már semmit sem ér akkor hatalmi szó dönti el, hogy a bűn mikor bűn és honnantól nem az. Így volt, van és lesz is. Ez nem volt soha akadálya annak, hogy a következményeket és a balhét mindenkor a nőkre, leginkább a mélyen hívő nők lelkületére terheljék át. Miért pont a Jansen vakcinán kellene kiakadni? Biden abortuszpártiságát teljes hallgatás/beleegyezés övezte, övezi és itt korántsem csak Ferencről van itt szó.
lendvaiildiko
2021. március 18. 15:27
Máté 15,4-6: Mert Isten parancsolta ezt, mondván: Tiszteld atyádat és anyádat, és: A ki atyját vagy anyját szidalmazza, halállal lakoljon. Ti pedig ezt mondjátok: A ki atyjának vagy anyjának ezt mondja: Templomi ajándék az, a mivel megsegíthetlek, az olyan akár ne is tisztelje az ő atyját vagy anyját. És erőtelenné tettétek az Isten parancsolatját a ti rendeléseitek által. Semmiben nem különbözik Ferenc azoktól a farizeusoktól, akik saját apjuk és anyjuk megsegítése helyett csak önző céljaikra gondoltak. (A fiú örökös templomi ajándékká nyilváníttatta örökségét, így szülei nem férhettek a templomi örökséghez. Haláluk után, viszont visszavehették az ajándékot...) Néhány hír Ferenccel kapcsolatban, érthetetlen, hogy mit finnyáskodik most a pápa a Johnson és Johnson oltóanyagtól. Míg Ferenc pápa hivatalosan üdvözölte a katolikus vallású elnök beiktatását, a püspöki kar éles hangú bírálatot tett közzé. Elnökségem politikája a nemi identitáson vagy szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés megelőzése és leküzdése lesz. Biden első rendelete máris arra kényszeríti az iskolákat, hogy transznemű sportolókat vegyenek fel a női sportolók közé. Nem hallottam megnyilatkozni Ferencet, vajon támogatja-e vagy elítéli az abortusz liberalizálását Amerikában. Joe Biden amerikai elnök visszavonta elődje, Donald Trump egyik rendelkezését, amely az abortusz visszaszorítása érdekében született – számolt be Kathpress katolikus hírügynökség pénteken. Az intézkedéssel Trump kizárta az állami támogatásokból azokat a civil szervezeteket bel- és külföldön egyaránt, amelyek terhességmegszakítást kínáltak ügyfeleiknek külföldön vagy támogatták azt. A rendeletet eredetileg még Ronald Reagan elnök adta ki 1984-ben. Azóta minden republikánus elnök ragaszkodott hozzá, és minden demokrata elnök felfüggesztette az alkalmazását.
az ember
2021. március 18. 15:14
A Vatikán fontos aberrációkat támogat, másokban néma. Ebben a kérdésben meg az alternatív/áltudomány mellé áll.
konfucius
2021. március 18. 14:26
Ilyen álláspont nem létezik!! Tiltakozom a Ferenc pápa vezette saját egyházam ezen állásfoglalása ellen. Ki kell mondani egyenesen, el kell dönteni a kérdést. Mert ez, hogy azért nem kéne, de ha te, kedves hívünk, egy bizonyos mértéknél jobban félsz a covidtól, akkor oltasd be magad vele, de tényleg csak akkor, ha azon a bizonyos mértéken felül félsz, azalatt ne, mert az nem vezet üdvösségre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!