Ukrajna megfosztja a tisztségeiktől a kettős állampolgárságú kárpátaljai magyarokat

2021. március 05. 21:38

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács által felterjesztett rendeletet.

2021. március 05. 21:38
null

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök rendeletének értelmében két hónapon belül felmérik Ukrajna kettős állampolgárait. Ezután pedig fél éven belül beterjesztésre fog kerülni egy olyan törvényjavaslat, amely megtiltja a szóban forgó személyeknek a fontosabb hivatalok betöltését. Vagyis néhány hónap múlva az ukrajnai kettős állampolgárok – köztük a magyarok is – 

Listázás, lemondásra kényszerítés

Az említett tiltások mellett feltüntetésre fog kerülni az ukrán népességnyilvántartásban és a választói névjegyzékben a kettős állampolgárság ténye. A tilalmak alól pedig csak úgy lehet mentesülni, ha a személy írásban lemond a másik állampolgárságáról.

A fenti rendelethez kapcsolódva egy olyan eljárás kidolgozása is tervben van, amely betiltaná a kettős állampolgárság intézményét és arra kötelezné a lakosokat, hogy mondjanak le a nem ukrán állampolgárságukról.

Veszélyben a kárpátaljai magyarok

Az intézkedés gyakorlatilag

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter korábban még arról beszélt, hogy a kettős állampolgárságot lehetővé kell tenni és csak az „agresszor országgal” nem lesz lehetséges az intézmény.

Címlapképen: Volodmir Zelenszkij elnök. Kép forrása: AFP

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mahavira
2021. március 07. 07:22
Nem kell az ukránok orrára kötni hogy van magyar útlevele is az ottani magyaroknak. Mi meg nem adunk ki ilyen informaciot és kész..
Rocktoberi
2021. március 07. 07:01
Ez a lépés is csak a gyengeség jele. Egy csóró operettország csörgeti a kardot. Az meg már csak hab a tortán, hogy az ukrán vezetés tele van kettős állampolgárokat akik a nyelvet sem beszélik. Az újonnan megalakuló kormány több tagja úgy ejtőernyőzött a miniszteri bársonyszékébe, hogy néhány órával azelőtt kapta meg az ukrán állampolgárságot. Amerikai, litván, grúz állampolgárok, akik az ország nyelvét alig vagy egyáltalán nem beszélik.
Lotti
2021. március 06. 17:26
Lendületet vesz az áttelepülés az anyaországba.
Balango
2021. március 06. 16:29
Milyen lelke lehet annak a 6 lénynek, aki ezt a hírt lájkolta?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!