Trógernek nevezte az intézkedő rendőrt a Floyd-ügy első szemtanúja

2021. március 30. 12:14

Egy profi MMA-harcos meghallgatásával folytatódott Derek Chauvin volt rendőrtiszt gyilkossági perének tárgyalása. A férfi, aki tavaly májusban tanúja volt George Floyd halálos kimenetelű letartóztatásának Minneapolisban, kedden másodikként tett tanúvallomást.

2021. március 30. 12:14
null

Donald Williamst hallani lehet az egyik néző mobiltelefonján, ahogy Derek Chauvinnal kiabál, aki térdét mintegy kilenc percig tartotta a bilincsbe vert, 46 éves George Floyd nyakán a 2020. május 25-én történt letartóztatás során, nem sokkal azután, hogy Floydot hamis 20 dolláros bankjegy használatával vádolták meg. Williams a videóban „tróger”-nek nevezi Chauvint 

A férfi azzal vádolja a fehér rendőrtisztet, hogy „élvezte” a megbilincselt fekete férfi visszatartását, és hétfőn azt mondta az esküdteknek, hogy szerinte a rendőrtiszt a térdét „vérfojtáshoz” használta Floydon, ami egy olyan birkózó mozdulat a harcművészetekben, melynek célja, hogy az ellenfél elveszítse az eszméletét.

A videó, amely az ügyészek szerint „túlzott erő alkalmazását mutatja”, felháborodást és tömegtüntetéseket váltott ki az Egyesült Államokban, majd az egész világon. A tüntetők kezdetben a rendőri brutalitás ellen tiltakoztak, majd a fekete emberek életének fontossága mellett tüntetve erősödött meg a BLM-mozgalom. A tárgyalást épp ezért a nyugati sajtó több helyen az „amerikai igazságszolgáltatás lakmuszpróbájaként” kíséri figyelemmel. 

Chauvin ügyvédjei azzal védekeznek Williams tanúvallomásával szemben, hogy a férfinak nincs tudása a rendőri intézkedési módszerekről.

A 45 éves Derek Chauvin nem vallja bűnösnek magát a vád szerinti „másodfokú gyilkosság bűncselekményében”, amelyet ha az esküdtszék jóváhagy, akár 40 év börtönt is jelenthet neki. Chauvin ügyvédjei a harmadik fokú gyilkosság és másodfokú emberölés vádjait is tagadják. Őt és a helyszínen intézkedő másik három tisztet a Floyd halála utáni napon már elbocsátották a rendőri testülettől.

Chauvin ügyvédei azzal érvelnek, hogy a férfi egy 19 éves szolgálata során alkalmazott rutint követett, és egyáltalán nem tért el annak arányos alkalmazásától. A védelem szerint Floyd halálának fő oka kábítószer-túladagolás volt, aminek ellentmond a hivatalos halottkémi jelentés, mely a halál okaként hivatalosan is a rendőri beavatkozást jelölte meg.

(Reuters)

Fotó: MTI/AP/Bírósági televízió felvétele

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tamás3
2021. április 19. 10:26
A képen nem donald williams tanú van. Természetesen kimaradt a korrekt tudósításból, hogy fekete. Biztos elfogulatlan a véleménye.
aaabbbccc
2021. március 30. 15:20
aki ezeket forditja, miert nem nez utana ? ez mar sokadik eset nalunk nincs olyan hogy elsofoku meg masodfoku van gyilkossag, emberoles, halalt okozo testi sertes second degree murder = emberoles
NeMá
2021. március 30. 14:11
Ja persze az a tróger, akik feladata a közösséget megvédeni a drogos, tolvaj, erőszakos csürhétől! Mész a 3.14-ba!
Volocsájev nem eshet el
2021. március 30. 13:24
''Floydot hamis 20 dolláros bankjegy használatával vádolták meg'' Milyen ismerős ez is a Tanúból. Szegény ártatlan Floyd próbálta lenyelni a hamis 20 dollárost amit a rendőrök vittek oda, véletlenül a fentanilt kapta be helyette
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!